Vsi (filmi) doma #13

24. april 2020
Od ponedeljka, 27. aprila, na dan upora proti okupatorju, bo v zbirki akcije Vsi (filmi) doma na ogled nov paket 10 slovenskih filmov.

Glasbeni dokumentarec Moj narobe svet (2016) scenaristke in režiserke Petre Seliškar nas skozi priredbe znanih slovenskih in svetovnih glasbenikov popelje v svet vsestranskega umetnika Franeta Milčinskega – Ježka. Avtorji in izvajalci glasbe so: Frane Milčinski – Ježek, Chris Eckman and The Last Side of the Mountain Band, Kimmo Pohjonen, Tomaž Pengov, Robert Fisher & Willard Grant Conspiracy, John Parish, Cesare Basile & John Bonnar, Jani Hace & Josipa Lisac, Hugo Race and The True Spirit, Bernays Propaganda, Teresa Salgueiro, Toni Kitanovski & Cherkezi Orchestra. Producent filma je Zavod Petra Pan film. Etnografski celovečerni dokumentarni film Sukanje niti modernih umetnikov (2018) scenaristke in režiserke Rahele Jagrič Pirc pripoveduje o zadnjem desetletju, ko smo priča renesansi na področju čipke, zahvaljujoč slovenskim umetnikom, ki so inovativno prepoznali nove pristope k ustvarjanju tega sicer tradicionalno klekljanega izdelka. Dokumentarni film nas popelje na vznemirljivo raziskovanje sveta sodobne čipke, ki je seglo na področja arhitekture, mode, notranjega oblikovanja, ilustracije in celo kulinarike. V filmu sodelujejo: Manca Ahlin, Eva Petrič, Camille Zamora, father Krizolog Cimerman, Metka Kavčič, Urh Sobočan, Tina Koder Grajzar, Prof. dr. Janez Bogataj, Saša Spačal, Ida Hiršenfelder, Mojca Celin, Barbara Sterle Vurnik, Marica Albreht, Afrodita Hebar Kljun, Silvester Bajc, Miro Rismondo, Marita Narobe/ Marita Wrong, Alessandra Viola in Dragana Perišić. Producent filma je Arsmedia. Doberdob - roman upornika (2015) scenarista in režiserja Martina Turka je celovečerni igrano-dokumentarni film o trnovi poti edinega slovenskega avtobiografskega romana na temo prve svetovne vojne in portret njegovega klenega avtorja, pisatelja in političnega aktivista Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. V filmu igrajo Igor Godina, Srečko Kermauner, Vasja Klavora in Metka Petrič. Producent filma je Bela film.

Sledita dva kratka igrana filma. Dvigalo (2010) scenarista in režiserja Tomaža Gorkiča govori o naključnih potnikih v dvigalu, ki se nepričakovano zlomi med nadstropji. V filmu nastopata Kristjan Ostanek in Aleksandar Rajaković. Producenta filma sta 666 Productions in Strup produkcija. Drama Modri zajček (2019) scenarista in režiserja Jana Fabrisa pa pripoveduje o ženski, ki se bori z globoko depresijo, tesnobo in občutkom krivde, ki naposled najde novo življenje. V filmu igrajo Sara Horžen, Miha Rodman in Žana Srečkar. Producent filma je Blade produkcija.

V otroški program dodajamo dva kratka animirana filma. Made in Ex-Yu (1992) scenarista in režiserja Zdravka Barišića, ki zasmehuje vse, ki so krivi, da se je v Bosni zgodilo to, kar se je. Producent filma je Atelje za risani film – ARF. Vsako leto se planet Nezemljanov približa planetu Pošasti. Medtem ko se drugi v strahu pred tujimi obiskovalci pravočasno poskrijejo v svoje domove, se mladi Pif po temi odpravi domov, pa je zgodba študijskega projekta Bližnje srečanje (2017) režiserjev Filipa Biharja, Sama Biharja, Antonelle D’Amico, Miha Ovna in Anje Zadnik. Producent filma je Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici. V edicijah animiranih serij Pim in Pan (2010) režiserke Polone Sepe pa bodo mladi nadobudneži lahko spremljali zgodbe velikega mesta, kjer je med stolpnice iz železobetona stisnjena deželica, posejana s pisanim cvetjem, visokimi drevesi in zelenimi travniki. V davnih, davnih časih se je prav v enem od cvetov rodila deklica Pim, v sosednjem pa deček Pan. Čez čas sta imela toliko otrok, da zanje ni bilo dovolj imen, zato sta jih klicala kar pimpanovci. Rodilo se je ljudstvo Pimpan, najbolj prijazno od vseh prijaznih. Prijateljevali so z vsemi vse do dne, ko so se ob njihovi deželici naselili Železobetonci. Producent animiranih serij je produkcijska hiša Casablanca.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bogatimo vsak ponedeljek in četrtek, filmi so dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (filmi) doma vas sproti obveščamo po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/dogodki/vsi-filmi-doma/.

Povezane novice