Vsi (filmi) doma #12

23. april 2020
Že pet tednov je, odkar smo v karanteni in ostajamo doma, zato je čas že za 12 edicijo akcije Vsi (filmi) doma. Tokrat v paketu 10 novih filmov za mlado in staro.

Vsa življenja Toneta Mlakarja (2017) biografski celovečerni dokumentarni film scenarista in režiserja Marka Cvejića je naturalistična zgodba o življenju 96-letnega Toneta Mlakarja, znanega slovenskega arhitekta, fotografa, scenografa. Prek osebnih stališč in z vidika samega protagonista nas njegova drama pelje skozi 20. stoletje na ozemlju Slovenije. Človek neštetih vzponov in padcev, nekajkrat nevarno blizu smrti, razkriva skrivnosti svojega talenta in nas z veščino pravega pripovedovalca vodi v zgodbe svojega življenja. Producent filma je Mandragora Film. Mama Evropa (2013) celovečerni dokumentarni film je humorni kreativni dokumentarec, ki se sooča z mejami Evrope in z življenjem, ki ga le te sooblikujejo. Zaradi rigidne zakonodaje mej in političnih razmer so ljudje ob meji primorani poiskati svojske rešitve, s katerimi si normalizirajo vsakdan in postavljajo zrcalo državno-političnim sistemom. Junaki filma so navdihujoči posamezniki, ki so zaobšli zunanje meje ravno zato, ker so uspeli premagati svoje lastne notranje meje. Še kako aktualna tematika, s katero se je ukvarjala režiserka Petra Seliškar. Film je prejel nagrado za najboljšo režijo dokumentarnega filma na »Gothenburg Indie Film Fest« leta 2014 in bil izbran za najboljši dokumentarni film v Tuzli leta 2013. Producent filma je Zavod Petra Pan film. Alma M. Karlin: Samotno potovanje (2009) pa je celovečerni dokumentarno-igrani TV film režiserke Marte Frelih. Alma M. Karlin je slovenski fenomen drzne, pogumne ženske, ki se je med leti 1919 in 1927 podala s svojim pisalnim strojem, znamenito "Eriko" na osem letno nevarno in tvegano pot okoli sveta. S pisanjem o tej izkušnji, ki jo je zaznamovala za vse življenje (tako fizično, kakor tudi duhovno), je doživela svojo notranjo katarzo. Prav ta pot iskanja, "spoznavanja sebe" (kakor temu pravi Alma), iskanja nekih večnih resnic o obstoju in življenju, veri in kulturah, jo je pripeljala na višji duhovni nivo in v njej prebudila filozofska spoznanja, ki so se kazala v njenih poznejših delih. Ta njena pot je tudi osrednja tema igranega dokumentarca. V filmu igrajo Veronika Drolc, Ana Rehberger, Darja Hlavka Godina, Barbara Vidovič, Friderik Štromar, Svetozar Polič, Kalpana Gosalia, Vesna Nisha Gosalia Dolinar, Dev Singh in Rija Shah. Film je na Festivalu slovenskega filma prejel posebno priznanje za dokumentarni film in vesno za kostumografijo. Producent filma je produkcijska hiša Cebram.

Kratki igrani film Vdih (2015) režiserja Blaža Završnika govori o samotarju Krištofu, ki sredi nenaseljene narave iz avtomobila reši Andreja, ki je poskušal narediti samomor. Odpelje ga na svojo domačijo, kjer Andrej počasi pride k sebi. Brez besed se med njima stke pristna vez, ki skupaj z idiličnim okoljem Andreja spet potegne nazaj v življenje. V filmu igrata Aljaž Jovanović in Janez Starina. Producent filma je produkcijska hiša Sever&Sever.

V otroški program pa dodajamo 2 kratka animirana filma režiserja Zdravka Barišića. Prvi je Individualist (1990), v katerem pisani fižolčki živijo vsakdanje življenje, dokler jih ne pokliče zvok vojaške trobente. Scenarij za film je napisal slovenski pisatelj in gledališki režiser Žarko Petan, producent filma je Sfinga. Drugi pa je Prilagajanje (1986), producent filma je Filmski studio Viba film. Še zadnjič dodajamo dve kratki animirani TV seriji Princ Ki-ki-do (2014 -2018 ) v produkciji Ozor, ter kratka animirana filma Mačka in miška (2019) režiserjev Larise Nagode in Jošta Šeška in Hello! (2017). Komedijo so režirali Filip Bihar, Samo Bihar, Antonella D’Amico, Mery Gobec, Anna Loi, Miha Oven, Mojca Valič, Anja Zadnik, Tina Zadnik, producent obeh animiranih filmov je Akademija umetnosti Univerza v Novi Gorici.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bogatimo vsak ponedeljek in četrtek, filmi so dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (filmi) doma vas sproti obveščamo po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na  https://bsf.si/sl/dogodki/vsi-filmi-doma/.

Ostanite zdravi in glejte filme doma!

Povezane novice