Vsi (filmi) doma #10

16. april 2020
Dosedanji skupni obisk filmov v sklopu akcije je več kot 53.000.

Tokrat vam na ogled ponujamo že deseto edicijo akcije Vsi (filmi) doma, ki smo jo začeli natanko pred štirimi tedni in pol, ko je bila za vse nas razglašena splošna karantena. Dosedanji skupni obisk filmov v sklopu akcije je več kot 53.000, nadaljujemo pa z naslednjimi 11 filmi.

Zgodbe iz sekreta (2014) je celovečerni igrani omnibus scenaristov in režiserjev Gregorja Andolška in Tijane Zinajić. Film je bežen pogled v življenja treh ljudi, umetnice, pesnika in bodočega očeta, ki noče biti gej. V filmu igrajo Primož Pirnat, Tijana Zinajić in Gregor Zorc. Film je nastal pod okriljem produkcijskih hiš Azra film in Benjamin produkcija. Celovečerni igrani prvenec scenarista in režiserja Jožeta Baše Voda v očeh (2005) pripoveduje zgodbo o matematičnem geniju Marku, ki od družabnega življenja odtujeno otroštvo preživlja v Prekmurju. Njegov oče, ki se edini zaveda otrokove izoliranosti, ga spodbuja in uči življenja. Po očetovi nenadni smrti se Marko odloči za študij. Čeprav nima dokončane srednje šole, se Marko odpravi v Ljubljano študirat matematiko. To ga privede do različnih zapletov. Film je na Festivalu slovenskega filma leta 2005 prejel nagrado vesna za najboljši scenarij, nagrado kritikov ter nagrado občinstva za najboljši film. V filmu igrajo Jože Baša, Milivoj Miki Roš in drugi, producent filma je Dejan Kolarič.

Sledijo trije dokumentarni filmi. Ita Rina, Filmska zvezda, ki je zavrnila Hollywood (2016) scenaristke in režiserke Marte Frelih je dokumentarec o prvi in največji slovenski filmski zvezdi. Ita Rina je posnela čez štirideset filmov ter večkrat zavrnila mamljive ponudbe iz ZDA in namesto v Hollywood odpotovala v Beograd. Vrh njene kariere je nedvomno film Erotikon. Ko so ga prvič prikazali, je preprosto stresel Evropo. Ita Rina je s to vlogo postala zvezda, film Erotikon pa je dvignil tudi precej prahu glede naslova in nekaj golih prizorov. Bil je eden najbolj gledanih filmov leta. Po njenem odhodu v Beograd sledi strm padec njene kariere. Kakšno je njeno življenje potem? In razplet njene kariere? Kdo je ta pogumna, trmasta in muhasta filmska zvezda? Kaj jo žene in kaj stoji za njenimi nenavadnimi življenjskimi odločitvami? V filmu režiserka Marta Frelih skupaj s sogovorniki išče odgovore tudi na ta vprašanja. Producent filma je produkcijska hiša Cebram. Stoletje sanj (2017) režiserja Vena Jemeršića je celovečerni dokumentarec o slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki je pred kratkim praznoval sto let. V njem Peter z lastnimi besedami opisuje življenje, ki je – tako pravi sam – napeto kot Hitchcockovi filmi. Film se je uvrstil tudi v tekmovalni program »New Dreams International Film Festival« v Los Angelesu, ki bo potekal od 19. do 21. junija letošnjega leta. Na festivalu »Moscow Film Party« je prav tako letos prejel nagrado za dokumentarni film. Producent filma je Supermarket. Občutek za veter (2008) je celovečerni dokumentarno igrani TV film režiserke Maje Weiss. Film je nastal po istoimenski pesniški knjigi Ferija Lainščka in Dušana Šarotarja, ki je leta 2004 izšla pri založbi Franc Franc iz Murske Sobote. Posnet je bil na različnih lokacijah v Prekmurju. To je predvsem film o besedi, vetru, o nevidnem, o tistem, kar je edino v nas, morebiti temu lahko še pravimo duša, mogoče samo občutek. Producent filma je Bela film.

Sklop kratkih filmov pa dopolnjujemo z dvema kratkima igranima filmoma. Veriga mesa (2010) scenarista in režiserja Tomaža Gorkiča je grozljivka v kateri igrajo Luka Alič, Anton Antolek, Maša Ceglar in Andreja Vezovnik. Film je leta 2011 na 6. »Trash Film Festivalu« v Varaždinu, v kategoriji grozljivke, prejel nagrado zlata motorka. Producenta filma sta 666 Productions in Strup produkcija. Enominutni Cenzor (1990) režiserja Zdravka Barišića pa prečrta skoraj vse. Producent filma je Sfinga. Še vedno dodajamo dve kratki animirani TV seriji Princ Ki-ki-do (2014 -2018 ) v produkciji Ozor in dva kratka animirana filma; Mehurčki (2019) scenaristke in režiserke Antonelle D’Amico ter komedijo Preveč (2019) scenarista in režiserja Mihe Ovna, oba v produkciji Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bomo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (filmi) doma vas bomo sproti obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/.

Ostanite zdravi in glejte filme doma!

Povezane novice