Vsi (filmi) doma #9

10. april 2020
Od ponedeljka, 13. aprila, na praznični dan, bo v zbirki akcije Vsi (filmi) doma na ogled nov paket slovenskih filmov.

Prvi v nizu bo celovečerni igrani film Inferno (2014) scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja, ki je o filmu dejal: »V ospredju filma je zgodba mlade družine z dvema otrokoma, v kateri oba starša izgubita službo. Od tu spremljamo njihov boj za preživetje. Inferno je evropska socialna zgodba, ki se žal lahko dogaja kjer koli in kadar koli.« V glavnih vlogah igrata Marko Mandić in Medea Novak. Igrajo tudi Renato Jenček, Jernej Šugman, Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Lara Volavšek, Marko Bukvič in drugi. Mednarodna premiera filma je bila na mednarodnem filmskem festivalu v Busanu. Festival je največji filmski festival v Aziji in eden najpomembnejših festivalov na svetu. Na mednarodnem filmskem festivalu »Brooklyn Film Festival« je režiser prejel nagrado za najboljšega novega ustvarjalca in nagrado Spirit za celovečerni film. Marko Mandić pa je na »Alexandria Mediterranean Countries Film Festival« prejel nagrado za najboljšega igralca. Film je nastal v produkciji Forum Ljubljana.

Sledita dva celovečerna dokumentarna filma. Nekoč je bila dežela pridnih (2012) režiserke Urše Menart pripoveduje o obdobju 1977–1991, ko se je tako v slovenskem kot v jugoslovanskem prostoru izoblikovala podoba Slovenije kot zelene, demilitarizirane in miroljubne dežele pridnih ljudi, v kateri je drugačnost ne le dovoljena, ampak tudi zaželena. Dokumentarni film Nekoč je bila dežela pridnih na duhovit način pripoveduje zgodbo o tem, kako je s pomočjo umetnosti, pop kulture in oglaševanja nastajala ta specifična podoba Slovenije, hkrati pa dokumentira spremembe, ki so v zadnjem času pripeljale do povsem drugačnega razumevanja narodne identitete. Dokumentarni film je osnovan na podrobnih intervjujih s predstavniki marketinga, medijev, popularne kulture, civilno družbenih gibanj, športa, medijev: Marcel Štefančič jr., Borut Mehle, Ervin Hladnik Milharčič, Igor Vidmar, Jani Bavčer, Jernej Repovš, Dušan Mandič, Miša Molk, Zdravko Duša, Aleš Klinar, Tone Fornezzi Tof, Janez Hočevar – Rifle, Marko Pogačnik, Leon Magdalenc, Vital Verlič, Marko Vičič in dr. Veljko Rus. Glasbo v filmu zaznamujejo N'toko, Laibach, Borghesia, Tožibabe, Pankrti, Lačni Franz, Videosex, Lublanski psi, Otroci socializma, Agropop ter Pepel in kri. Film je bil sprejet v tekmovalni program ZagrebDox 2013 in je nastal pod okriljem produkcijske hiše Sever&Sever.

Glavna tema filma Do vrha in nazaj (2015) scenarista in režiserja Jana Zakonjška so menedžerski prevzemi podjetij. Individualni protagonist pa je Bine Kordež, nekdanji predsednik uprave Merkurja, nekdanji menedžer leta in član sveta Banke Slovenije, ki je bil v času snemanja še zapornik na Dobu. Producent filma je Arsmedia.

Študijski kratki igrani film Čevljarna (2017) režiserja Antona Martina Emeršiča je vizualno razburljiv, brezdialoški film, ki sledi Veroniki skozi distopični svet, poln anemičnih ljudi in težkih temačnih tovarn. Spoprijema se s hladnostjo sveta okoli sebe in se proti njem bori z vsem kar ima, kljub strogemu očesu avtoritete. V filmu igrajo Leo Černic, Dušan Čokl, Cirila Jelenc, Andraž Jug (Nino), Dominik Mencej, Marjan Mittoni, Matija Rozman (Zoran), Elizabeta Šuc in Lara Vouk (Veronika). Film je prejel dve Zlatolaski, in sicer za scenarij ter Lara Vouk za vlogo Veronike. Nagrado vsako leto podeljuje Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, ki je tudi producent filma.

Otroški program nadgrajujemo s kratkimi animiranimi filmi: Disident (2002) režiserja Zdravka Barišića pripoveduje o fižolčku, ki je videl stvari drugače. Oblast "fižolije" je v interesu sistema, fižolčka obsodila na smrt. Toda naredila je veliko napako, saj je fižolčka zakopala v zemljo. Na pomlad je iz fižolčka zrasel stročji fižol in iz njega nešteto novih "disidentov". Producent filma je Arsmedia. V pravljični deželi pride do zmešnjave na pošti, čemur sledi vrsta zapletov. Pravljični liki namesto klasičnih elementov, bistvenih za svoje zgodbe, prejmejo nekaj povsem drugega. V deželi zavlada kaos – le kdo stoji za vsem tem? Je vprašanje, ki si ga zastavljajo ustvarjalci v Unpacked (2013) režiserk Nike Lemut in Ines Ozimek iz Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Študijski projekt Burekwood (2011) je produciral Zavod ZVVIKS, ponovno pa dodajamo tudi dodatne kratke animirane TV serije Princ Ki-ki-do (2014 -2018 ) v produkciji Ozor.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bomo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (filmi) doma vas bomo sproti obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/.

Ostanite zdravi in glejte filme doma!

Povezane novice