Vsi (filmi) doma #8

09. april 2020
Ne zamudite dveh celovečernih igranih prvencev, komedije in animiranih filmov za otroke.

Približujejo se praznični dnevi, zato vam z akcijo Vsi (filmi) doma želimo še posebej polepšati nadaljnjih nekaj dni z naborom slovenskih filmov. Ne zamudite dveh celovečernih igranih prvencev, komedije in animiranih filmov za otroke.

Od danes naprej je na ogled celovečerni igrani film V leru (1999) prvenec režiserja Janeza Burgerja, ki je tedaj o filmu dejal: »Glavni junak Dizi se je zataknil na prehodu v zrelo življenjsko obdobje. To se kaže v pomanjkanju življenjske motivacije, konfuznosti, odtujenosti dekadentnosti in cinizmu s katerim brani svoj življenjski status quo. Kako v takem stanju duha navezati pristen, topel ali vsaj normalen medčloveški odnos, najti vsaj začasno vodilo skozi življenje ali motiv za premik iz mrtve točke? V čem najti pozitivno vrednoto? Kako premagati strah pred življenjem in se odpreti drugemu?« Scenarij za film sta napisala režiser in Jan Cvitkovič, ki v filmu tudi igra. Poleg njega igrajo še Janez Rus, Mojca Fatur, Drago Milinović, Branko Hostnik, Nataša Burger, Polona Lovšin, Matjaž Javšnik in Ksenija Jambroši. Film je prejel 6 nagrad, med drugim tudi nagrado za najboljši film, scenarij, ter tudi nagrado občinstva na Festivalu slovenskega filma. Producent filma je produkcijska hiša Vertigo.

V nabor filmov dodajamo tudi romantični celovečerni igrani film Paris.love (2007), prav tako prvenec scenarista in režiserja Boris Petkoviča. »Petkovičev paris.love je v osnovi preprosta ljubezenska zgodba. Ameriški igralec Vince v pričakovanju velike filmske vloge turistom razkazuje pariška prizorišča snemanj svetovno znanih filmov (Amelie, Do zadnjega diha itd.) in s hlinjenjem epileptičnega napada na ulici preverja svojo igralsko prepričljivost oziroma priteguje pozornost lepih mladih deklet. Tako nekega dne spozna tudi simpatično Zoe,« je tedaj o filmu zapisal Goran Vojnović za časnik Dnevnik. V filmu igrajo Andrew Shemin, Samantha Larriva, Caspar Schjelbred, Celia Pilastre, Flores Cardo, Raphael Ozanne in Randy Holden. Producenta filma sta Wild Angels in Gustav film. Od istega režiserja dodajamo tudi kratki igrani film Volilni molk (2009). Ta pripoveduje o Marjanu pretkanemu oportunističnemu politiku srednjih let, ki je prepričan, da ga njegov šarm ne bo nikoli zapustil. Njegov svet se zamaje, ko se njegova žena Vera odloči, da ga bo zapustila, ker ne more več prenašati njegovih laži. V filmu igrajo Pina Bitenc, Valter Dragan, Polona Juh in Dejan Spasić. Producent filma je produkcijska hiša Vertigo.

Med kratkimi igranimi filmi je tudi Kresnik: Ognjeno izročilo (2014) režiserja Davida Sipoša. Zgodba, ki se dogaja na slovenskem podeželju v 70. letih prejšnjega stoletja, govori o treh fantih, ki se med počitnicami pri dedku na kresno noč odpravijo raziskovat bližnji gozd. Tam najmlajšega med njimi čaka skrivnostna izkušnja pravljičnega sveta vil, vilincev, ognja, pa tudi preizkušnja, v kateri mora dokazati pogum in narediti prvi korak na poti k zrelosti. V filmu igrajo Domen Jančič, Cene Skrt, Assija Sultanova, Aljaž Šimunić in Dare Valič. Producent filma je Studio Siposh. Sledi komedija Fountain (2017) scenarista in režiserja Gorana Vojnovića. V njem igrajo Francesco Borchi, Bojan Emeršič, Moamer Kasumović in legendarni Jernej Šugman. Tudi v tem filmu se spogledujemo s Parizom, a na čisto poseben način. Producent filma je Arsmedia. Študijski projekt K.A.O.S. (2016) je kratki igrani film, v katerem nastopajo Blaž Dolenc, Sara Gorše, in Maša Grošelj. Režiral ga je Nikolaj Vodošek, producent filma je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo. Kratki animirani film Čas za večerjo (2016) scenarista in režiserja Filipa Biharja je nastal v produkciji Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, Vino ni rešitev (2012), v katerem nastopata Paula Ramos Valios in Živa Čonkaš pa pod produkcijsko taktirko Zavoda ZVVIKS. Dodajamo pa tudi dodatne kratke animirane TV serije Princ Ki-ki-do (2014 - ) v produkciji Ozor.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bomo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (filmi) doma vas bomo sproti obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/.

Ostanite zdravi in glejte filme doma!

Povezane novice