Vsi (filmi) doma #7

06. april 2020
Še zmeraj smo doma in akcija Vsi (filmi) doma se nadaljuje.

Tokrat s celovečernim igranim filmom Šanghaj (2012) scenarista in režiserja Marka Naberšnika. Režiser filmske uspešnice Petelinji zajtrk predstavlja film o romski družini Mirga. Mlademu Belmondotu oče v Italiji pokaže umetnost prekupčevanja, v bordelu pa najde tudi ljubezen svojega življenja. V Prekmurju se odloči postaviti vas Šanghaj, s pomočjo dobrodušnega miličnika in z blagoslovom lokalnih oblasti pa njegovo naselje hitro raste. Toda ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje. Film je nastal po literarni predlogi Ferija Lainščka, v njem pa igrajo Visar Vishka, Asli Bayram, Senad Bašić, Bojan Emeršič, Jasna Diklić, Marjuta Slamič, Saša Petrović, Vlado Novak, Ivo Ban, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Voja Brajović, Goran Navojec, Senko Velinov in Miki Trifunov. Film je prejel zlato rolo za nadpovprečno število gledalcev ter vesno za masko (Mirjam Kavčič) in za stransko žensko vlogo (Marjuta Slamič) na Festivalu slovenskega filma. Svetovna premiera filma je bila na montrealskem filmskem festivalu v Kanadi, kjer je film prejel tudi nagrado za najboljši scenarij. Producent filma je Arsmedia.

Sledi novejši celovečerni igrani film Igram, sem (2018) scenarista in režiserja Miroslava Mandića, ki je lani za ta film prejel Štigličev pogled za režijo. Nagrado podeljuje Društvo slovenskih režiserjev. Film se posveča igralskemu poklicu ter meji med igralcem in likom, ki ga igralec interpretira; meji, ki lahko postane nedoločljiva za igralca. Triptih je tudi zgodba o igralčevih najbližjih, o okoliščinah, v katerih igralec živi in njihovem vplivu na njegovo ustvarjanje. Situacije, posnete v observacijsko-dokumentarističnem slogu, poudarjajo socialni značaj treh območjih; zgodbe se odvijejo v Sarajevu, Ljubljani in Zagrebu. Mlada igralka Lina se pripravlja na avdicijo za vlogo tatice, gledališki igralec Niko je sprejel vlogo brezdomca v filmu, Luka po končanju snemanja televizijske serije še naprej zasleduje soigralko – film Miroslava Mandića briše mejo med igro in življenjem, ter preprašuje moč metode, igralskega principa po Strasbergu. V glavnih vlogah nastopajo Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl in Amar Čustović. Producent filma je Filmostovje.

Kratki glasbeni dokumentarni film Bend vs Brand (2018) režiserk Simone Jerala in Hanne Szentpeteri govori o šestmesečnem utripu glasbenega življenja Maše Pavoković in Eve Kristine Filipčič, menedžerk skupin Koala Voice in persons from porlock. Producent filma je Warehouse Collective. Kratki eksperimentalno-dokumentarni film Sotto (2016) režiserke Ine Ferlan pa raziskuje človeške čute prek plesalke, ki je prikrajšana za eno od senzoričnih zaznav. Kako izrazito se njeno zaznavanje sveta spremeni zaradi okrepljenega delovanja preostalih čutil? V filmu nastopata Jelena Bolšedonova in Jan Orešnik Ela. Producent filma je Temporama. Observacijski kratki dokumentarni film Csillag (2015) pa je študijski projekt o raziskovanju govoric neznanih letečih predmetov v Prekmurju. Scenarist in režiser filma je Áron Horváth, producent pa Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.

V otroški program pa dodajamo kratke animirane TV serije Princ Ki-ki-do (2014 - ) v produkciji Ozor, kratki animirani film Meni ptič, tebi nič (2015) režiserjev Ane Kristine Budnar, Sashe Hajzler, Sanje Hrvaćanin, Simone Korošec, Tine Lagler, Polone Matjašič, Tamare Nemeth, Tanje Semion in Katarine Škofic produkcije Zavoda ZVIKKS ter Escape Velocity (2013) režiserjev Marka Bizilja, Klavdije Juvan, Timoteja Laha in Ivana Umerja iz Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici.  

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bomo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (filmi) doma vas bomo sproti obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/.

Ostanite zdravi in glejte filme doma!

Povezane novice