Vsi (filmi) doma #6

02. april 2020
Tokrat v paketu novih 9 filmov.

Pokrajina št. 2 (2008) scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja je celovečerni igrani film, ki je imel svetovno premiero na festivalu v Benetkah, doma pa je prejel šest glavnih nagrad vesna na Festivalu slovenskega filma, med drugim za celovečerni film in za režijo. Maja Martina Merljak pa je prejela vesno za stransko vlogo. Poleg nje v trilerju igrajo še Marko Mandić, Slobodan Čustić, Barbara Cerar, Janez Hočevar ter Jaka Lah. V filmu igrajo tudi Janez Škof st., Peter Musevski, Slavko Cerjak, Štefka Drolc, Alenka Cilenšek, Nataša Ninković, in drugi. »Scenarij je nastal iz spoznanja, da vsaka nerazčiščena preteklost, bodisi osebna ali nacionalna, pušča sledove in se neprestano vrača. Njeno vračanje vedno obremenjuje tiste rodove, ki z njo nimajo ničesar,« je o filmu povedal režiser in scenarist Vinko Möderndorfer. Film je nastal v produkciji zavoda Forum Ljubljana.

Sledita 2 celovečerna dokumentarna filma. Prvi je Dom ljubi dom (2016) scenaristke in režiserke Maje Prettner. Dogajanje je postavljeno v mladinski dom, v katerem bivajo otroci, ki so bili umaknjeni iz socialno neprimernih okolij. Spremljamo eno leto v življenju štirih otrok, katerih poti se verjetno v drugačnih okoliščinah nikoli ne bi prekrižale. Sedaj si delijo veselje ob rojstnih dnevih, praznovanje božiča, čakanje v vrsti za kopalnico ... Kljub vsem pravilom in hišnemu redu, ki vlada, iščejo pripadnost in zavetje v tem novoustvarjenem domu. Producent filma je produkcijska hiša Sever & Sever. Drugi je Kaj ti je film (2013) režiserke Sabine Đogić. V svojem celovečernem prvencu, dokumentarnem manifestu Kaj ti je film, režiserka dvajset ključnih slovenskih režiserjev sprašuje o vlogi in pomenu filma v njihovem življenju in širše. Skozi dvajset filmskih vinjet tako dobimo zanimiv vpogled v to, kako slovenski film misli samega sebe. Nastopajo Jurij Meden, Vinko Möderndorfer, Damjan Kozole, Maja Weiss, Boris Petković, Goran Vojnovič, Klemen Dvornik, Matjaž Ivanišin, Nejc Gazvoda, Vlado Škafar, Olmo Omerzu, Martin Turk, Dušan Moravec, Janez Burger, Petra Seliškar, Peter Braatz, Hanna Slak, Janez Lapajne, Matevž Luzar, Jan Cvitkovič. Produkcija Ataba Films.

V sklopu kratkih filmov tokrat predstavljamo 2 kratka igrana filma, in sicer Metod (2018) scenarista in režiserja Tomaža Gorkiča. Po zdravljenju v psihiatrični bolnišnici se Metod Trobec, ki ga igra Luka Cimprič, vrne domov in začne smrtonosni pohod, na katerem bo zlorabljal, davil in ubijal naključne ženske žrtve ter jih zažigal v lončeni peči. Rojen je prvi serijski morilec v Jugoslaviji. Film je nastal v produkciji 666 Production in Strup produkciji. Oči, a lahko jaz šofiram? (2011) scenarista in režiserja Miha Hočevarja. Mati, oče, sin, domačija, zemlja, nedeljsko kosilo, kozarec vinca, sosed, naš avto ... Vse to cepljeno z vdorom potrošništva preko medijev, predvsem televizije. Nove želje in njih nepotrebna uresničitev prinašajo vse hujši osip odnosov, vse večjo izpraznjenost. Junaki bolščijo v predmete svojih želja, ki jih že imajo ali pa jih bodo čimprej imeli. Šele ko jim je kaj od tega odvzeto, se zbudijo oziroma ponorijo. V filmu igrajo Jošt Patrick, Vladimir Vlaškalić in Jana Zupančič. Na Festivalu slovenskega filma je film prejel vesno za scenografijo (Dušan Milavec) in zvok (Julij Zornik), producent filma je produkcijska hiša Vertigo.

Ne zamudite tudi kratkega dokumentarnega filma Akademija (1987) režiserja Andreja Košaka. To je njegov študijski projekt. Nisem ji pomahala, ko se je odpeljala z busom, čeprav vem, da je pogledala ven (2014) pa je TV drama režiserja Dominika Menceja in prav tako njegov študijski projekt. Veronika, igra jo Juta Kremžar, je polna življenja, kot se spodobi za deset-letno dekle. Ko pa, skupaj z mamo in starejšo sestro, pospremi svojo babico na onkološki inštitut, začne počasi razumeti, da je lahko življenje kdaj tudi grenko in ga ni najbolje zajemati z veliko žlico. Poleg Kremžarjeve v filmu igrajo še Barbara Pia Jenič, Maja Križnik, Gaja Pegan Nahtigal in Nina Skrbinšek. Producent obeh filmov je Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.

V sklopu kratkih animiranih filmov pa dodajamo Origami (2014) režiserja Gregorja Dvornika v produkciji Akademije umetnosti Univerza v Novi Gorici in komedijo Zadnji kondom scenarista, režiserja in animatorja Zdravka Barišića.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bomo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (filmi) doma vas bomo sproti obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/.

Ostanite zdravi in glejte filme doma!

Povezane novice