Ob dnevu žena pet kratkih filmov slovenskih režiserk

06. marec 2020
Slovenski filmski center ob dnevu žena že peto leto zapored ponuja izbor kratkih filmov slovenskih režiserk. Letos predstavljamo pet (5) novejših filmov iz leta 2018 in 2019.  Prva dva filma sta nastala v produkciji Akademije za gledališče radio, film in televizijo, ostali trije pa prihajajo iz produkcijskih hiš.

Nežka (2018) scenaristke in režiserke Gaje Möderndorfer se po koncu božičnih praznikov zaradi skrhanih odnosov v družini zateka v svoj domišljijski svet. Nerazumljiv svet konfliktov odraslih se vedno bolj staplja s pravljičnim svetom male Nežke. V filmu igrajo Lara Volavšek, Maša Derganc in Uroš Fürst. Film se je lani uvrstil v tekmovalni program mednarodnega festivala kratkih filmov Drama v Grčiji, kjer je prejel tudi mednarodno nagrado za najboljši južnoevropski film. Film je bil v sklopu študijskih filmov tekmovalnega programa prikazan na 21. Festivalu slovenskega filma, direktor fotografije Dejan Ulaga pa je predlani zanj prejel nagrado IRIS, ki jo vsako leto podeljuje Združenje filmskih snemalcev Slovenije.

Študijski projekt Garderoba (2019) režiserke Eme Muc je leta 2019 prejel Prešernovo nagrada UL AGRFT za režijo pilotne epizode TV serije. V njem igrajo, Luka Cimprič, Sara Dirnbek in Miranda Trnjanin.

Kratki animirani film Liliana (2019) scenaristke, režiserke in animatorke Milanke Fabjančič je na 22. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši animirani film. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Animatorka in avtorica filma Milanka Fabjančič riše in sanja. Polnokrvno izkorišča formo animiranega žanra. S pomočjo animiranih metamorfoz nas popelje v domišljijski svet Liliane in njenega vsakdana, v čas Metropolisa, tekočih trakov, ljudi številk. Liki in forme se svobodno spreminjajo iz ene podobe v drugo in pri gledalcu vzbujajo občutenje nadrealnega in domišljijskega. V polnosti je izkoristila svobodo izraza, ki jo omogoča zgolj animirani film. Liliana kljubuje z nasmeškom, saj je njeno srce polno ljubezni. Hudomušen animirani film z odlično Magnificovo glasbo. Svetlobo, ki jo Liliana nosi v srcu, ponotranjimo tudi gledalci.« Mlada Liliana je simbol vztrajnosti, truda in dela, ki jih krepi notranja želja po izpolnitvi zastavljenega cilja. Poetična pripoved, kjer ni mogoče definirati niti časa niti kraja, nas v marsičem spominja na nostalgično preteklost. Producent filma je ZVVIKS.

Kratki eksperimentalni film Sextortion (2019) scenaristke in režiserke Sare Bezovšek je del trilogije o spletnem nasilju. V njej so prikazane internetne spolne navade z ustvarjanjem vizualne pripovedi iz elementov, ki jih mladi uporabniki uporabljajo za komuniciranje na platformah za družbeno omrežje, kot sta Facebook in Instagram. GIF-i, memi, videoposnetki na YouTubu, piratske TV oddaje in filmi, eksplicitni posnetki, komentarji in klepeti so posneti in s tehniko mashupa ponovno uporabljeni. S tem prikažejo vzdušje v katerem mlajše generacije živijo svoje spolno življenje v javni sferi interneta, kjer so pogosto predmet nadlegovanja. Sextortion je oblika spolnega izsiljevanja. Storilec zahteva veliko vsoto denarja v zameno za ne objavo intimnih podob svoje žrtve na spletu, izsiljevanje pa se le redko konča s prvim plačilom. Producent filma je Aksioma.

Vedno se lahko prenovimo, ampak drevesa in kozlički bodo ostali in počakali na nove stvari je sporočilo kratkega eksperimentalnega filma Vse, kar ti hočem povedati s telepatskimi signali, ko me ne poslušaš (2019) scenaristke in režiserke Ester Ivakič. Lani se je uvrstil v tekmovalni program 22. Festivala slovenskega filma. Producent filma je Temporama.

Filmi bodo z angleškimi podnapisi na ogled od 7. do 9. marca na povezavi.

Povezane novice