Ob dnevu žena pet naših kratkih filmov slovenskih režiserk

08. marec 2019
Letos predstavljamo novejše filme od leta 2015 do leta 2018.

Slovenski filmski center ob dnevu žena že četrto leto zapored ponuja izbor kratkih filmov slovenskih režiserk. Letos predstavljamo novejše filme od leta 2015 do leta 2018. Med njimi sta dva filma, ki sta nastala v produkciji univerz, eden na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici, drugi na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu. Ostali trije prihajajo iz produkcijskih hiš.

Dober tek, življenje scenaristke in režiserke Urške Djukić iz leta 2015 govori o sprejemanju odločitev, saj izgubljen test nosečnosti povzroči zmedo v glavah odraslih otrok. Film je leta 2016 na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši kratki film.

Tako doma, kakor tudi v tujini večkrat nagrajeni kratki animirani film Nočna ptica animatorke Špele Čadež je bil leta 2016 med drugim sprejet na prestižni filmski festival Sundance v ZDA, kamor se letno prijavi okoli 8700 kratkih filmov. Osrednji lik animiranega filma je jazbec, ki obleži na lokalni cesti v gozdu. V mraku se mu približa policijska patrulja. Policisti med postopkom ugotovijo, da žival ni mrtva, kakor so bili obveščeni, temveč najedena prezrelih hrušk. Ko hočejo policisti obnemoglega spraviti na rob ceste, se ta prebudi in dogajanje popelje v nenavadno smer…

Tiho režiserke Barbare Zemljič je iz leta 2018. Zgodba tematizira nasilje in se ukvarja s posledicami zlorabe v otroštvu, ki jih žrtev trpi vse življenje. Vida je zdaj že odrasla in je zaposlena v šoli kot šolska psihologinja. Ker sumi, da je desetletna učenka Zarja zlorabljena, se odloči, da primer prijavi in zaščiti deklico. Prezaposlena in sveže ločena (zapuščena) dekličina mama je slepa in gluha za kakršenkoli nasvet ali sodelovanje. Čeprav je Vida profesionalka z bogatimi izkušnjami, pri tem primeru ne ostane neprizadeta, obenem pa se še vedno težko spopada z vračanjem v bolečo osebno preteklost ...

Med vožnjo v avtomobilu moški razmišlja o svojem preminulem očetu. To je tematika filma Vožnja, pesem za očeta scenaristke in režiserke Irene Gatej iz leta 2018, producent filma je Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici. Tudi Vrzel scenaristke in režiserke Ane Trebše je iz lanskega leta in pripoveduje o Klari, ki se po koncu dolgoletne zveze seli na svoje. Z bivšim partnerjem ohranjata prijateljske stike z občasnimi telefonskimi klici. Ko pa Klara zasledi sled nove ženske v Juretovem življenju, jo potegne v vrtinec zasledovanja, dvomov v svojo odločitev in vase. Producent filma je Fakulteta dramskih umestnosti iz Beograda, oba filma sta bila predstavljena na 21. Festivalu slovenskega filma. V glavni vlogi nastopa igralka Maruša Majer, ki je leta 2017 bila izbrana za »vzhajajočo zvezdo« na  Berlinalu, letos pa je prejela nagrado Prešernovega sklada.

Ob svetovnem dnevu žensk želimo vsem filmskim ustvarjalkam veliko drznosti, vztrajnosti in kreativnosti, vsem ženskam pa  pomenljiv 8. marec.

Filmi bodo na ogled od 8. do 10. marca na vimeo povezavi.

Povezane novice