Ob dnevu žena pet naših kratkih filmov slovenskih režiserk

07. marec 2018
Slovenski filmski center ob dnevu žena že tretje leto zapored ponuja izbor kratkih filmov slovenskih režiserk. Letos se bomo sprehodili od leta 1998 pa vse do 2015.

Dva filma prihajata iz ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, eden je nastal na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici, dva pa prihajata iz produkcijskih hiš.

Kratki igrani film Adrian režiserke Maje Weiss govori o privrženosti in ljubezni med mamo in sinom, ki ju skali nenadno srečanje in kratka avantura med mamo in postavnim istrskim mladeničem. Lep in nedolžen odnos se s tem konča, Adrian pa vstopi v svet odraščanja. Film je nastal leta 1998, istega leta je na Festivalu slovenskega filma prejel tudi nagrado za najboljši kratki film. Producent filma je bil legendarni slovenski režiser Franci Slak, ki je ustanovil svojo produkcijsko hišo Bindweed Soundvision. Režiserke Maje Weiss zagotovo ni potrebno posebej predstavljati, saj gre za eno izmed najbolj prepoznavnih in nagrajenih slovenskih filmskih režiserk. Njen zadnji dokumentarni film May Way 50 si bomo v sklopu 20. Festivala dokumentarnega filma lahko ogledali v torek, 20. marca ob 19. uri v Slovenski kinoteki.

Lasje režiserke Barbare Zemljič iz leta 2008 in v produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo pripoveduje o najstnici Mini, ki si nujno želi dolgih las, saj naj bi jo njena simpatija Nejc potem ljubil. Oče Janez jo želi obvarovati nepridipravov, mama Majda pa sanjari o strastni romanci. Lasje so črna komedija o tem, kaj se zgodi, če protagonisti živijo v sanjah, namesto v realnosti. Večkrat nagrajeni igrani kratki film je bilo režiserkino diplomsko delo, v svoji dosedanji karieri se je lotila prenosov (Festival Borštnikovo srečanje), koncertov in številnih dokumentarcev. Režiserske izkušnje je pridobila tudi kot pomočnica režije pri Petelinjem zajtrku.

Urška Djukić in njeni Mulci iz leta 2014, s katerimi je končala magistrski študij medijskih umetnosti na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici, je dvanajstminutni igrano- animirani kratki film, ki predstavlja pilot za novodobno, mladinsko TV serijo, s svežim pristopom do medija filma, v katerem se igrani del prepleta z animiranimi komentarji glavnega lika, mlade Saše, ki se znajde pred ultimativnim ženskim vprašanjem. Režiserka je radovedna avtorica, ki se v svojih delih skozi humor in satiro dotika angažiranih tematik. Vedno bolj se nagiba k večmedijskemu razumevanju filmske umetnosti, v kateri išče nove izrazne možnosti svoje avtorske intime. Kot režiserka in montažerka sodeluje z različnimi produkcijskimi hišami ter umetniškimi skupinami.

Male ribe režiserke Maje Križnik segajo v leto 2015. Študijski, igrani kratki film je nastal na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Režiserka je do sedaj prejela Prešernovo nagrado UL AGRFT (2015) za režijo kratke tv drame in za režijo kratkega igranega filma, na 19. Festivalu slovenskega filma (2016) pa vesno za najboljši študijski film. Iz vsebine filma Male ribe:
Brina: Ej, Bor. Men je dedi reku, da so v tem jezeru take ribe, da ti odgriznejo pol noge.
Bor: Eh, jaz vidim samo male ribe.
Brina: Ampak te male ribe čuvajo te ta velike ribe. Te ti odgriznejo nogo.

Impromptu v maniri sodobne kratke zgodbe pogleda v življenje para v trenutku, ko ju nepripravljena zaloti preteklost. Igrani, kratki film perspektivne režiserke Sonje Prosenc prav tako sega v leto 2015 in je nastal v produkcijski hiši MonoO. Istega leta je film svojo svetovno premiero doživel na mednarodnem filmskem festivalu v Helsinkih, slovensko pa na Festivalu slovenskega filma. V letošnjem letu smo v pričakovanju režiserkinega celovečernega igranega filma Zgodovina ljubezni, ki nastaja v koprodukciji norveških producentov.

Ob svetovnem dnevu žensk želimo vsem filmskim ustvarjalkam veliko drznosti, vztrajnosti in kreativnosti, vsem ženskam pa krasen 8. marec z željo in mislijo, da nikoli več ne bi bilo potrebno gibanje #MeToo.

Filmi bodo na ogled od 7. do 12. marca na vimeo povezavi.

Povezane novice