Severnoameriška premiera filma Jaz sem Frenk

04. marec 2020
Slavnostna premiera filma je bila v sklopu projekta Naši filmi doma na lanskoletnem filmskem festivalu Liffe v Cankarjevem domu.

Jaz sem Frenk režiserja in scenarista Metoda Pevca bo imel ta četrtek, 5. marca, v tekmovalnem programu filmskega festivala Cinequest svojo severnoameriško premiero. Sledita še dve ponovitvi, festival poteka od 3. do 15. marca 2020 v Silicijevi dolini. V tekmovalni program so uvrstili osem filmov, med katerimi so trije ameriški, trije prihajajo iz Evrope (Norveška, Severna Makedonija, Slovenija) dva pa iz Mehike in Filipinov.

Tranzicijska zgodba o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi, spremlja Frenka Mavriča. Ta na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna  oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja, na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije. Frenk, ki ostaja zvest svojim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije.

Režiser je o svojem filmu med drugim dejal: »Čeprav je Frenk zgolj izmišljen glavni junak, je nekega dne skoraj dobesedno potrkal na moja vrata. Ni ovinkaril, imel je jasno idejo, da o njem posnamem film. Iskreno povedano: spremljal ga je vonj po alkoholu in gostilniških zgodbah. Še preden sem se mu lahko uprl z utemeljenimi pomisleki, je začel govoriti o svojem bratu, o svojem očetu, o svoji ljubezni, o glasbi in spet o sebi.«

Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan. V filmu nastopa prepoznavna ženska zasedba: Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej.

Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, koprodukcijski partnerji so Baš Čelik iz Srbije, Interfilm iz Hravške in Small Moves iz Severne Makedonije. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Metod Pevec je rojen leta 1958 v Ljubljani. Je filmski režiser, scenarist, pisatelj in igralec. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz filozofije in primerjalne književnosti. Pred študijem in med njim je nastopal kot igralec v številnih slovenskih in jugoslovanskih celovečernih filmih in tv-serijah. Njegova najbolj znana vloga je lik partizana Berka v filmu Nasvidenje v naslednji vojni (1981) Živojina Pavlovića.

Slovensko občinstvo si je film Jaz sem Frenk v kinematografih že lahko ogledalo proti koncu lanskega leta. Slavnostna premiera filma je bila v sklopu projekta Naši filmi doma na lanskoletnem filmskem festivalu Liffe v Cankarjevem domu.

Film bi se moral 9. marca predstaviti tudi v tekmovalnem programu italijanskega filmskega festivala Bergamo Film Meeting, vendar so dogodek prestavili ma maj. Točen datum festivala zaenkrat še ni znan.

Povezane novice