Padla je prva klapa celovečernega filma Jaz sem Frenk scenarista in režiserja Metoda Pevca

27. november 2017
Film Jaz sem Frenk govori o dveh bratih, ki sta različna, kot da prihajata vsak iz svojega kota razklane slovenske družbe.

V četrtek, 23. novembra, je padla prva klapa novega celovečernega filma scenarista in režiserja Metoda Pevca, ki ga slovensko občinstvo zagotovo najbolj pozna po večkrat nagrajenem filmu Pod njenim oknom, kakor tudi po izjemnih dokumentarnih filmih Dom in Aleksandrinke.

Film Jaz sem Frenk govori o dveh bratih, ki sta različna, kot da prihajata vsak iz svojega kota razklane slovenske družbe. Frenk je gostilniški apostol z atavističnimi ostanki komunističnih idej in socialističnih vrednot. Brane je fokusiran na osebni uspeh, zelo uspešno je prilagojen liberalno kapitalističnim razmeram. Nekoč sta igrala v skupnem bendu in ljubila isto žensko. Če ne bi bilo njunega očeta in nenavadne dediščine, bi morda ostala brata, tako pa se zapleteta v zelo slovensko zgodbo.

Pevec o svojem filmu pravi: »Scenarij za film Jaz sem Frenk je nastal zaradi Frenka. Čeprav je izmišljen, je nekega dne Frenk dejansko prišel, potrkal je na moja vrata in se nič kaj vljudno predstavil: "Jaz sem Frenk!" ni ovinkaril, imel je jasno idejo, da o njem posnamem film. Iskreno povedano: spremljal ga je vonj po alkoholu in gostilniških zgodbah. Še preden sem se mu uspel upreti z utemeljenimi pomisleki, je začel govoriti o svojem bratu, o svojem očetu, o svoji ljubezni, o glasbi in spet o sebi. Zapeljal me je, verjel sem mu in zapisoval njegove zgodbe. Najbrž ni naključje, da sem v tistem času snemal dokumentarni film Dom. Tam je bilo veliko Frenkov, z majhnimi in veliki začetnicami, pa tudi z drugimi imeni. Zdaj pa: kaj je res? Vsekakor več kot vidimo na cesti in beremo v časopisih.«

Producent Danijel Hočevar, ki s Pevcem sodeluje že od prvega celovečernega filma Carmen, ki ga je Metod Pevec zrežiral leta 1994, dodaja: »Metod Pevec je režiser, ki se večino svojega filmskega ustvarjanja loteva socialno perečih tem, ki označujejo slovensko realnost vse od osamosvojitve naprej. Celovečerni film Jaz sem Frenk pa med vsemi njegovimi filmi predstavlja najbolj kompleksno študijo tega, kar se dogaja v naši državi vse od osamosvojitve naprej.«

V glavnih vlogah nastopajo: Janez Škof, Valter Dragan, Katarina Čas, Mojca Partljič, Silva Čušin, Mojca Ribič, Radko Polič, Anja Novak, Uroš Smolej, Primož Pirnat, Peter Musevski, Maja Sever, Emil Cerar, Davor Janjić in številni drugi.

Snemanje filma se bo predvidoma zaključilo v začetku januarja 2018, po skupno 33 snemalnih dneh.

Scenarij in režija: Metod Pevec
Direktor fotografije: Marko Brdar
Scenograf: Marco Juratovec
Kostumografinja: Katja Hrobat
Oblikovalka maske: Mojca Gorogranc Petrushevska
Zvok: Julij Zornik
Direktor filma: Matija Kozamernik
Producent: Danijel Hočevar
Produkcija: Vertigo
Koprodukcija: RTV Slovenija, Backroom Production (Srbija), Trice Films (Makedonija)
V sodelovanju s: Filmski studio Viba film
Finančna podpora: Slovenski filmski center, javna agencija RS

Povezane novice