Dva slovenska projekta uspešna na Eurimagesu

18. december 2017
Na 149. seji upravnega odbora Eurimagesa, ki je potekala med 12. in 15. decembrom v Benetkah, sta bila od treh koprodukcijskih projektov uspešna kar dva slovenska producenta.

Prvi, ki je prejel finančno podporo v višini 200.000 evrov je večinsko slovenska in manjšinsko srbska koprodukcija produkcije Vertigo Jaz sem Frenk, scenarista in režiserja Metoda Pevca. Zgodba temelji na razlikah med dvema bratoma, ki prihajata vsak iz svojega pola razklane slovenske družbe. Frenk je gostilniški apostol z atavističnimi ostanki komunističnih idej in socialističnih vrednot. Brane je osredotočen na osebni uspeh in prilagojen liberalno kapitalističnim razmeram. Nekoč sta igrala v skupnem bendu in ljubila isto žensko. Če ne bi bilo njunega očeta in nenavadne dediščine, bi morda ostala brata, tako pa se razkol med njima usodno poglablja.

Drugi je manjšinski projekt z Italijo produkcije Casablanca Kako padajo stvari, režiserke (tržaške Slovenke) Katje Colja, finančna podpora za ta projekt znaša 215.000 evrov.

Uvodno besedo častnega govorca je imel Paolo Baratta, predsednik beneškega Bienala, katerega vodilo se glasi “Ustvarjalnost je v stvaritvi, nikjer drugje”.

Predsednica skupine za enakost spolov je na seji predstavila statistične podatke za leto 2016, ki se bližajo želenemu razmerju 60:40. Izjema so le animirani filmi, saj so prijave za animacije tudi redkeje sprejete v sofinanciranje. Prvič v zgodovini sofinanciranja je Eurimages izbral enako število projektov glede na spol v režiji, in sicer v razmerju 20:20 izbranih projektov glede na spol.

Odbor je tudi sklenil, da bo poslal na Svet Evrope v pregled in dopolnitev osnutek izjave, ki bo v imenu zaščite človeškega dostojanstva obsodila primere spolnega nadlegovanja in nasilja nad ženskami v filmski industriji.

Povezane novice