Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka navdušil gledalce

19. februar 2020
Naši filmi doma

Včeraj, v torek, 18. februarja ob 20. uri, je bila v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera igranega celovečernega filma Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka. Slavnostne premiere se je udeležila večina filmskih ustvarjalcev, potekala je v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom, organizira od jeseni 2017.

Petnajstletni Klemen odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

Vloga Klemna je pripadla Matiji Valantu, dijaku Umetniške gimnazije Ljubljana, njegovega brata Petra je upodobil Tine Ugrin, usodno dekle Sonjo pa Klara Kuk, študentka igre na AGRFT. Klemenovo in Petrovo mamo je odigrala Iva Krajnc Bagola, trenerja tenisa pa srbski igralec Nikola Đuričko. V filmu igrajo tudi Jakob Cilenšek, Miha Rodman in Ronja Matijevec Jerman.

Svetovna premiera filma Ne pozabi dihati je bila oktobra lani na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Citta. Prav tako je bil film prikazan v tekmovalnih programih Zagreb Film Festivala in Festivala mediteranskega filma v Bruslju.

Film, ki je skoraj v celoti posnet v Beli Krajini, je nastal v produkciji Bela filma, producentka Ida Weiss, v koprodukciji s Quasar Multimedia (Italija), Studiom Dim (Hrvaška), RTV Slovenija in RAI Cinema (Italija) ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Avdiovizualnega sklada Furlanije Julijske krajine, Hrvaškega avdiovizualnega centra, Ustvarjalne Evrope – Media programa, Re-Act razvojne sheme in s tehnično podporo FS Viba film.

Od četrtka, 27. februarja, bo film na rednem sporedu kinematografov po Sloveniji, med drugim tudi v Dvorani slovenskega filma v ljubljanskem Koloseju.

***
Zgodba in režija: Martin Turk
Producentka: Ida Weiss, produkcijska hiša Bela film
Scenarij: Martin Turk, Gorazd Trušnovec
Direktor fotografije: Radislav Jovanov – Gonzo (Hrvaška)
Glasba: Teho Teardo (Italija)
Scenografija: Marco Juratovec
Kostumografija: Emil Cerar
Oblikovanje maske: Mojca Gorogranc Petrushevska
Montaža: Beppe Leonetti (Italija)
Snemanje zvoka: Antonio Petris (Italija)
Oblikovanje zvoka: Riccardo Spagnol (Italija)
Mešanje zvoka: Julij Zornik
Direktor filma: Matija Kozamernik
Koproducentke: Marta Zaccaron, Darija Kulenović Gudan, Marina Andree Škop
Koprodukcija: Quasar (Italija), Studio Dim (Hrvaška), RTV Slovenija in RAI Cinema (Italija)
Finančna podpora: Slovenski filmski center, Avdiovizualni sklad Furlanije Julijske krajine, Hrvaški avdiovizualni center, Ustvarjalna Evropa – Media program, Re-Act razvojna shema, FS Viba film

Mednarodna distribucija: Intramovies (Italija)
Slovenski distributer: Fivia
Več informacij: https://belafilm.si/seznam-filmi/ne-pozabi-dihati/

Povezane novice