Svetovna premiera celovečernega igranega filma Ne pozabi dihati scenarista in režiserja Martina Turka

14. oktober 2019
V filmu igrajo prihajajoči rodovi slovenskega filma Matija Valant, Tine Ugrin, Klara Kuk in Ronja Matijevec Jerman, poleg njih pa večje vloge zasedajo tudi Iva Krajnc Bagola, Nikola Đuričko in Miha Rodman.

Celovečerni igrani film scenarista in režiserja Martina Turka Ne pozabi dihati bo 23. oktobra doživel svetovno premiero na rimskem filmskem festivalu, v paralelni in neodvisni festivalski sekciji »Alice Nella Citta«, posvečeni filmom za mlado občinstvo. Film Ne pozabi dihati bo del tekmovalnega programa Mladi odrasli (Young Adults), v kateri se bo predstavilo 13 filmov. Rimske premiere se bodo udeležili scenarist in režiser Martin Turk ter glavna igralca Matija Valant in Tine Ugrin. Takoj po rimski premieri začenja film z redno italijansko kinematografsko distribucijo.

Ne pozabi dihati je zgodba o petnajstletnem Klemnu, ki odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemnu sproži naval nasprotujočih si čustev.

V filmu igrajo prihajajoči rodovi slovenskega filma Matija Valant, Tine Ugrin, Klara Kuk in Ronja Matijevec Jerman, poleg njih pa večje vloge zasedajo tudi Iva Krajnc Bagola, Nikola Đuričko in Miha Rodman.

Film je nastal v produkciji Bela film, v koprodukciji s Quasar Multimedia (Italija), Studio dim (Hrvaška), RTV Slovenija in RAI Cinema (Italija), ter finančno podporo Slovenskega filmskega centra,  Avdiovizualni sklad Furlanije Julijske krajine, Hrvaškega avdiovizualnega centra, Media programa Ustvarjalne Evrope, Re-Act razvojne sheme in tehnično podporo FS Viba film. Agent za svetovno prodajo je Intramovies (Italija).

V sekciji Panorama Italija pa se bo premierno predstavila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Sprašujem se, kdaj me boš pogrešala italijanskega režiserja Francesca Feija. Glavni producent filma je Apnea Film, slovenski koproducent je Petra Pan Film Production.

Sprašujem se, kdaj me boš pogrešala je film o sedemnajstletni Amandi, ki ni imela lahkega življenja. Da bi se lažje soočila s svetom, si je izmislila živahno in politično nekorektno imaginarno prijateljico, ki jo vodi in ji pomaga pri najtežjem izzivu: odrasti in biti kos življenju. Njena zgodba je zgodba o pogumu in drznosti. Pustolovska in romantična zgodba, ki je divja in vendar smešna. Filmska zgodba je nastala na podlagi romana prezgodaj preminule pisateljice Amande Davis, ki je izšel leta 2003.

Slovenski del ekipe je direktor fotografije Brand Ferro, igralci Maruša Majer, Oton Korošec, Mojca Fatur, Matjaž Štrukelj in producentka filma Petra Seliškar. V glavni moški vlogi je nastopil mladi makedonski igralec Dragan Mishevski, ki smo ga lahko že videli v filmu Dan brez imena (2017) režiserke Teone Mitevske.

Tudi ta film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Rimski festival bo potekal od 17. do 27. oktobra, sekcija »Alice Nella Citta« pa bo imela svojo 17. izdajo, na kateri bo med drugimi svoj celovečerni režijski prvenec »Light Of My Life« predstavil tudi z oskarjem nagrajeni Casey Affleck, ki bo v času festivala vodil delavnico za mlade igralce. S svojim novim filmom Mladi Ahmed se na festival vračata brata Dardenne, na »Alice Nella Citta« je bila na pred dogodkih že evropska premiera filma Zlohotnica, ki sta jo s svojo prisotnostjo počastili Angelina Jolie in Michelle Pfeiffer.

Povezane novice