Slavnostna premiera celovečernega filma Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka

11. februar 2020
V torek, 18. februarja ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma - Naši filmi doma.

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, bo v torek, 18. februarja ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera igranega celovečernega filma Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka.

Petnajstletni Klemen odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj.

“Ne pozabi dihati je intimna drama o odraščanju, prvih ljubeznih, ljubosumju in močnih čustvih, ki človeka prevevajo v tem obdobju.  Skozi oči 15-letnika sem želel prikazati to naporno obdobje adolescence, ki je zaznamovano z nespametnimi izpadi, nerodno zmedenostjo, neomajno aroganco, predvsem pa s strahom pred izgubo osebe, ki ti je v tistem trenutku najpomembnejša. Hkrati so neizbežni del tega obdobja tudi simpatije in privlačnosti, ki mlademu moškemu omogočijo prestop v svet odraslih. Verjamem, da gre za formativne, vsem znane in univerzalne vtise, ki smo jih v naglici življenja pozabili, čeprav so ključno oblikovali naše osebnosti,« o svojem tretjem igranem celovečernem filmu pravi Martin Turk.

Vloga Klemna je pripadla Matiji Valantu, dijaku Umetniške gimnazije Ljubljana, njegovega brata Petra bo upodobil Tine Ugrin, ki je že igral v filmih Nika in Nevidna roka Adama Smitha, usodno dekle Sonjo pa Klara Kuk, študentka igre na AGRFT. Klemenovo in Petrovo mamo bomo gledali v podobi Ive Krajnc Bagola, medtem ko bo trenerja tenisa odigral srbski igralec Nikola Đuričko, ki ga poznamo iz režijskega prvenca Angeline Jolie V deželi krvi in medu, serije Sence nad Balkanom, filma Montevideo, Bog te video in drugih. V filmu igrajo tudi Jakob Cilenšek, Miha Rodman in Ronja Matijevec Jerman.

Svetovna premiera filma Ne pozabi dihati je bila oktobra lani na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Citta. Prav tako je bil film prikazan v tekmovalnih programih Zagreb Film Festivala in Festivala mediteranskega filma v Bruslju.

Film, ki je skoraj v celoti posnet v Beli Krajini, je nastal v produkciji Bela filma, producentka Ida Weiss, v koprodukciji s Quasar Multimedia (Italija), Studiom Dim (Hrvaška), RTV Slovenija in RAI Cinema (Italija) ter s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Avdiovizualnega sklada Furlanije Julijske krajine, Hrvaškega avdiovizualnega centra, Ustvarjalne Evrope – Media programa, Re-Act razvojne sheme in s tehnično podporo FS Viba film.

Martin Turk je avtor številnih filmov, med njimi igranih celovečercev Nahrani me z besedami (2012),  Dober dan za delo (2018) in igrano-dokumentarnega filma Doberdob - Roman upornika (2015). Njegovi filmi so bili predstavljeni na več kot 100 filmskih festivalih po svetu.

Od četrtka, 27. februarja, bo film na rednem sporedu kinematografov po Sloveniji, med drugim tudi v Dvorani slovenskega filma v ljubljanskem Koloseju.

***
Zgodba in režija: Martin Turk
Producentka: Ida Weiss, produkcijska hiša Bela film
Scenarij: Martin Turk, Gorazd Trušnovec
Direktor fotografije: Radislav Jovanov – Gonzo (Hrvaška)
Glasba: Teho Teardo (Italija)
Scenografija: Marco Juratovec
Kostumografija: Emil Cerar
Oblikovanje maske: Mojca Gorogranc Petrushevska
Montaža: Beppe Leonetti (Italija)
Snemanje zvoka: Antonio Petris (Italija)
Oblikovanje zvoka: Riccardo Spagnol (Italija)
Mešanje zvoka: Julij Zornik
Direktor filma: Matija Kozamernik
Koproducentke: Marta Zaccaron, Darija Kulenović Gudan, Marina Andree Škop
Koprodukcija: Quasar (Italija), Studio Dim (Hrvaška), RTV Slovenija in RAI Cinema (Italija)
Finančna podpora: Slovenski filmski center, Avdiovizualni sklad Furlanije Julijske krajine, Hrvaški avdiovizualni center, Ustvarjalna Evropa – Media program, Re-Act razvojna shema, FS Viba film

Mednarodna distribucija: Intramovies (Italija)
Slovenski distributer: Fivia
Več informacij: https://belafilm.si/seznam-filmi/ne-pozabi-dihati/

Povezane novice