Evropska premiera filma Paradiž na filmskem festivalu v Torinu

22. november 2019
Premiere filma se bo udeležil tudi slovenski del ekipe - producent Branislav Srdić ter igralka Katarina Čas.

Paradiž, slovenska manjšinska koprodukcija, v režiji Davide del Degana se bo po svetovni premieri v azijskem Busanu, evropskemu občinstvu premierno predstavil, na 37. filmskem festivalu v Torinu, ki poteka od 22. do 30. novembra. Film je uvrščen v sekcijo »After Hours«, ki je namenjena širšemu občinstvu. Premiera filma bo v torek, 26. novembra, udeležil se je bo tudi slovenski del ekipe - producent Branislav Srdić ter igralka Katarina Čas.

Kaloghero (Vincenzo Nemolato) je bil tipičen Sicilijanec, dokler ni postal priča mafijskemu obračunu. V zameno za pričanje proti Morilcu (Giovanni Calcagno) je vstopil v program za zaščito prič in dobil novo identiteto. Življenje naj bi si daleč od družine na novo ustvaril v majhni alpski vasici. Nekega dne se v vasi pojavi Morilec, človek proti katerem je Kaloghero pričal. Začne se igra mačke in miši.

V glavnih vlogah nastopata italijanska igralca Cincenzo Nemolato in Giovanni Calcagno ter slovenska igralka Katarina Čas. Film je nastal v koprodukciji italijanske produkcijske hiše Pilgrim Film in A Atalanta iz Ljubljane.

Poleg Časove slovenski del ekipe zastopajo še koproducent Branislav Srdić, igralec Brane Završan ter kostumografka Polonca Valentinčič in scenograf Niko Novak. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Viba filma, italijanskega ministrstva za kulturo, Avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine, filmske komisije Furlanije-Julijske krajine in Italijanske radio- televizije (RAI).

Festivalsko občinstvo si bo prav tako lahko ogledalo tudi večkrat nagrajeno slovensko manjšinsko koprodukcijo Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske. Film je nastal v koprodukciji Severne Makedonije, Slovenije, Belgije, Francije in Hrvaške. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Vsakega januarja, v makedonskem mestu Štip, krajevni duhovnik v reko vrže leseni križ, za katerim skače na stotine moških. Tistega, ki ga bo potegnil iz vode, bosta spremljali sreča in uspeh. Tokrat za križem spontano skoči tudi Petrunija in uspe križ zgrabiti pred drugimi. Moški so jezni, ker si je ženska drznila sodelovati v njihovem ritualu. Nastane popoln kaos, a Petrunija ne odneha. Film bo na festivalu prvič na sporedu v soboto, 24. novembra, v sekciji »Festa Mobile«.

Povezane novice