Svetovna premiera filma Paradiž na filmskem festivalu v Busanu

30. september 2019
Film se je uvrstil v tekmovalno sekcijo »Flash Forward«, ki je posvečena odkrivanju novih pristopov h kinematografiji.

Filmski festival v Busanu velja za enega največjih v azijskem prostoru in poteka od 3. do 12. oktobra. V tekmovalno sekcijo »Flash Forward«, ki je posvečena odkrivanju novih pristopov h kinematografiji, se je uvrstil film Paradiž v režiji italijanskega režiserja Davida del Degana. Gre za slovensko-italijansko manjšinsko koprodukcijo, ki je nastala v koprodukciji italijanske produkcijske hiše Pilgrim Film in A Atalanta iz Ljubljane, zanjo Branislav Srdić. Film bo na festivalu imel svetovno premiero.

V glavnih vlogah nastopata italijanska igralca Vincenzo Nemolato in Giovanni Calcagno ter slovenska igralka Katarina Čas.

Kaloghero (Vincenzo Nemolato) je bil tipičen Sicilijanec, dokler ni postal priča mafijskemu obračunu. V zameno za pričanje proti Morilcu (Giovanni Calcagno) je vstopil v program za zaščito prič in dobil novo identiteto. Življenje naj bi si daleč od družine na novo ustvaril v majhni alpski vasici. Nekega dne se v vasi pojavi Morilec, človek proti katerem je Kaloghero pričal. Začne se igra mačke in miši. 

Poleg Časove slovenski del ekipe zastopajo še igralec Brane Završan ter kostumografka Polonca Valentinčič in scenograf Niko Novak. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Viba filma, italijanskega ministrstva za kulturo, Avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine, filmske komisije Furlanije-Julijske krajine in Italijanske radio- televizije (RAI).

V sekcijo Svetovne kinematografije (World Cinema) pa se je uvrstil film Sin, drugi film bošnjaške režiserke Ines Tanović. Svetovna premiera filma je bila na letošnjem filmskem festivalu v Sarajevu, ki je nastal v sodelovanju koproducentov iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Romunije, Slovenije in Črne Gore. Slovenski koproducent je produkcijska hiša Monoo in Rok Sečen. Zgodba filma pripoveduje o problematičnem najstniku Armanu, ki je bil kot otrok posvojen.

Sekcija predstavlja celovit prikaz igranih celovečernih filmov iz različnih kontinentov razen Azije. Program zajema zadnje filme uveljavljenih filmskih avtorjev in prejemnikov prestižnih nagrad iz svetovnih festivalov.

V filmu igrajo Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanovic, Enes Kozličić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Glamočak in drugi. Direktor fotografije je Mitja Ličen, zvok je oblikoval Julij Zornik.

Tudi manjšinski koprodukcijski film Sin je nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Leta 2014 je v sekciji Svetovne kinematografije mednarodno premiero doživel film Inferno Vinka Möderndorferja, lani pa je bil v sekcijo »Flash Forward« uvrščen koprodukcijski film Dober dan za delo scenarista in režiserja Martina Turka. Slovenska koproducentka filma je Ida Weiss iz produkcijske hiše Bela FIlm. Film je imel na festivalu mednarodno premiero, na letošnjem filmskem festivalu v Sarajevu svetovno premiero, na 22. Festivalu slovenskega filma je režiser prejel vesno za posebne dosežke za scenarij in režijo. Slovensko občinstvo si ga bo lahko v kinematografih ogledalo od 6. novembra. 

Povezane novice