Slovenski filmi na jubilejnem 30. Liffu

12. november 2019
Naši filmi doma

Letošnji jubilejni 30. Liffe ponuja lepo bero slovenskih filmov. V tekmovalnem programu Perspektive bomo tako videli težko pričakovane Zgodbe iz kostanjevih gozdov, prvenec režiserja in soscenarista Gregorja Božiča. Film je imel svetovno premiero na mednarodnem festivalu v Torontu ter slovensko premiero na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je bil nagrajen z 11 vesnami. Med drugim tudi za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva. Dogajanje Božičevega prvenca je umeščeno v obmejne beneške vasice v čas pred drugo svetovno vojno, ki je te kraje zaznamoval s hudo revščino in dolgoletnim valom izseljevanja lokalnega prebivalstva. Pridih pravljičnega spremljajo pripovedi zadnjih prebivalcev z gozdom poraslih dolin, ki se svojih domov še niso odločili zapustiti. Film je slovensko-italijanska koprodukcija. Filmska in igralska zasedba je mednarodna, pri filmu so sodelovali filmski ustvarjalci iz devetih držav. Glavne vloge zasedajo Massimo De Francovich, Giusi Merli, Ivana Roščić, v stranskih pa se med drugim predstavljajo Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof. Producentka in soscenaristka filma je Marina Gumzi iz produkcijske hiše Nosorogi, film prihaja na redni program Kinodvora 25. novembra.

Za osrednjo nagrado festivala vodomec se bo potegoval še film Lara v režiji nemškega režiserja Jan-Oleja Gersterja in po scenariju slovenskega režiserja, scenarista in pisatelja Blaža Kutina. Film je na letošnjih Karlovih Varih prejel posebno nagrado žirije in nagrado za najboljšo igralko ter pripoveduje o ženski, ki na svoj 60. rojstni dan ob spremljanju sina, znanega pianista, ki se predstavlja na slavnostnem koncertu, ocenjuje svoje življenje in se spominja neizpolnjene želje, da bi tudi sama postala slavna pianistka.

Oba filma bosta kot študija primerov mednarodno uspešnih filmov s podporo programa Ustvarjalna Evropa Media predstavljena tudi v sklopu spremljevalnega programa v organizaciji Motovile (Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji).

V tekmovalni program Perspektive se je uvrstila tudi slovenska manjšinska koprodukcija Šivi, v kateri režiser Miroslav Terzić protagonistko postavi v boj proti srbskemu birokratskemu sistemu. Film je imel na letošnjem Berlinalu svetovno premiero in je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Slovenska koproducenta sta Alan Vitezič in Darko Vinkl iz produkcijske hiše Nora.  

V programskem sklopu Predpremiere si bodo obiskovalci lahko ogledali večkrat nagrajeno slovensko manjšinsko koprodukcijo Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevske. Film je tudi eden od treh filmov, nominiranih za evropsko filmsko nagrado lux, sicer pa je tudi ta film na letošnjem Berlinalu v tekmovalnem programu imel svetovno premiero. Bog obstaja, ime ji je Petrunija je nastal v koprodukciji Severne Makedonije, Slovenije, Belgije, Francije in Hrvaške. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Vsakega januarja, v makedonskem mestu Štip, krajevni duhovnik v reko vrže leseni križ, za katerim skače na stotine moških. Tistega, ki ga bo potegnil iz vode, bosta spremljali sreča in uspeh. Tokrat za križem spontano skoči tudi Petrunija in uspe križ zgrabiti pred drugimi. Moški so jezni, ker si je ženska drznila sodelovati v njihovem ritualu. Nastane popoln kaos, a Petrunija ne odneha.

V istem programskem sklopu bo na sporedu tudi film režiserja in scenarista Metoda PevcaJaz sem Frenk, ki spremlja zgodbo Frenka Mavriča, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja, na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije, Frenk, ki ostaja zvest svojim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije.

Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan. V filmu nastopa prepoznavna ženska zasedba: Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej.

Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, koprodukcijski partnerji so Baš Čelik iz Srbije, Interfilm iz Hravške in Small Moves iz Severne Makedonije. Plakat za film je oblikoval priznani oblikovalec Matija Medved in zanj letos prejel nagrado Brumen, najvišje strokovno priznanje za oblikovanje vidnih sporočil v Sloveniji. Film bo 28. novembra na sporedu v kinih po Sloveniji.

V programskem sklopu Predpremiere bosta po sarajevski še slovensko premiero dočakala prva dva dela televizijske serije Jezero, ki sta jo po kriminalki Tadeja Goloba režirala Matevž Luzar in Klemen Dvornik. Scenarij pa so napisali Tadej Golob, Matevž Luzar, Miha Hočevar ter Srđan Koljević. Televizijska serija je nastala v produkciji TV Slovenija in na njihov program prihaja tik pred koncem leta. Taras Birsa, višji inšpektor za krvne in seksualne delikte, se na poti z novoletne zabave nehote zaplete v preiskavo umora. S težavnim in neobičajno krutim primerom umora mlade ženske se morata Taras in njegova uigrana ekipa na zahtevo nadrejenih lotiti z novo sodelavko. Ob pritiskih javnosti se Taras spopada še z osebnimi težavami: potem ko gre hči edinka študirat v tujino, nastala praznina v družinskem življenju razkrije razpoke v njegovem zakonu. Ali bo novi primer odprl tudi novo poglavje v Tarasovem osebnem življenju?

Glavno vlogo inšpektorja Birse igra Sebastian Cavazza, njegovo sodelavko Tino odigra Nika Rozman. Ostalo igralsko zasedbo zasedajo znani slovenski igralci Matej Puc, Gregor Čušin Nataša Barbara Gračner, Matjaž Tribušon, Vlado Novak, Igor Samobor, Brane Završan in Jana Zupančič.

Programski sklop Panorama svetovnega filma bo postregel z manjšinsko koprodukcijo Dnevnik Diane Budisavljević v režiji Dane Budisavljević, ki pripoveduje o ženski, ki je otroke pravoslavcev reševala pred ustaškim nasiljem, v katerem igra tudi Igor Samobor, eno izmed stranskih moških vlog pa igra tudi Boris Ostan. Slovenski koproducent je produkcijska hiša December, igrano-dokumentarni film je letošnji zmagovalec filmskega festivala v Pulju.

V istem programskem sklopu bomo videli tudi film O, čudovita noč, režiserja Xaverja Böhma, v katerem igra Marko Mandić. V glavni vlogi Jurija nastopa avstrijski igralec čilskih korenin Noah Saavedra, ki kljub mladosti živi v neprestanem strahu pred smrtjo. Nočni napadi panike so zanj rutina, dokler ne sreča temačne osebe, ki trdi, da je Smrt. V vlogi Smrti nastopa Marko Mandić. Tako se začenja bizarno faustovsko popotovanje skozi noč, na katerem Juri sreča Nino (v podobi igralke Vanesse Loibl) in se vanjo zaljubi. Vendar mora pred zoro eden od njih umreti.

V Evropi na kratko – tekmovalni program kratkih filmov se je uvrstil film Potop režiserja Kristijan Krajnčana v produkciji EnaBanda. Po daljši očetovi odsotnosti sin poskuša najti izgubljeno bližino na izletu v družinsko gorsko kočo. Bolj ko se trudi, bolj se zdi oče nedostopen. Ko sončen dan nepričakovano prekine močno deževje, sina zaskrbi, da je to povezano z očetom.

V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom pa bo letos prvič potekalo strokovno srečanje First Cut Lab, ki nastaja pod okriljem in na pobudo RE-ACT. Gre za svetovalni program, namenjen celovečernim igranim filmom v montaži. Na ljubljanski delavnici bo sodelovalo 11 uveljavljenih imen iz sveta filmske stroke, od direktorja festivala v Karlovihh Varih Karla Ocha do priznanih producentov (David Hurst), selektorjev (Matthieu Darras), scenaristov in scenografov, ki so redni sodelavci Torino film Laba. Strokovno srečanje je namenjeno udeležencem in ni odprto za javnost.

Vsi filmi razen televizijska serija Jezero in filma Lara so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice