Ne joči, Peter režiserja Franceta Štiglica še zmeraj nasmeje ljudi

10. november 2019
Naši filmi doma

V soboto, 9. novembra ob 20. uri, se je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma odvila slavnostna projekcija digitalne različice filma Ne joči, Peter (1964) režiserja Franceta Štiglica. Projekcija je potekala v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017.

Osrednji govornik prireditve je bil filmski režiser in profesor na Akademiji za gledališče, radio film in televizijo Miran Zupanič, ki je poudaril pomembnost ohranjanja kulturne dediščine, ter izpostavil Štigličevo človečnost, ki se kot zlata nit vleče skozi vse njegove filme. Po govornikovih besedah se je Štiglic zmeraj zavzemal za družbeno politično in angažirano držo, pri čemer nikoli ni klonil aktualnim političnim ustrojem, režiserja pa odlikuje tudi izreden občutek za dramaturški lok.

Slavnostne projekcije so se udeležili tudi člani družine Štiglic, sinova Tugo in Bor Štiglic z družinama, igralec Andrej Kurent, Ljubo Struna pomočnik direktorja filma in Emilija Soklič, tehnična direktorica Triglav filma, ki je med drugimi filmi poskrbela tudi za produkcijo Ne joči Petra.

Ne joči, Peter je Štigličev deseti film po vrsti in spada v zlato obdobje njegovega opusa. Preplet komedije, partizanskega in otroškega filma si je zagotovil kulten status. Med starejšo generacijo verjetno redkokdo še ni slišal stavka "A si ti tut not padu?", mlajši gledalci pa si bodo film lahko ogledali v prihajajočem Slovenskem tednu filma, ki bo s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom Republike Slovenije za šolstvo letos prvič potekal med 11. in 15. novembrom, ko si bodo mladi po vsej Sloveniji lahko ogledali vrsto filmov po lastni izbiri in Štigličeve klasike.

Slovenski filmski center, Slovenski filmski arhiv in Slovenska kinoteka v sodelovanju s številnimi partnerji letošnje leto posvečamo 100-letnici rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filma Franceta Štiglica, ki je leta 1948 posnel prvi slovenski zvočni celovečerni film Na svoji zemlji.

V preteklih letih sta bila digitalno restavrirana in javno prikazana že dva Štigličeva filma: Dolina miru (1956) in Na svoji zemlji (1948).

Dogodek v Cankarjevem domu je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Povezane novice