Posledice in Lovka na filmskem festivalu v Rimu

07. november 2019
Filmski festival predstavlja države, ki se Mediterana dotikajo s svojim morjem, kulturo in filmom.

Od 8. do 21. novembra bo v Rimu potekala 25. izdaja Medfilm festivala, ki je v preteklosti že gostil slovenske filmske režiserje: Karpa Godino, Damjana Kozoleta, Jana Cvitkoviča, Matjaža Ivanišina...

Filmski festival predstavlja države, ki se Mediterana dotikajo s svojim morjem, kulturo in filmom.

Letošnji festival bo slovensko kinematografijo predstavil z dvema filmoma: celovečernim filmom Posledice (2018) režiserja Darka Štanteta, ki je od premiere septembra 2018 v Torontu obiskal veliko svetovnih festivalov in prejel nekaj mednarodnih nagrad. To bo italijanska festivalska premiera Štantetovega prvenca, ki je pristna in čustveno nabita pripoved, ki pod surovo objestnostjo razkriva nežnosti in ranljivosti »problematičnih mulcev« v vzgojnih zavodih. Film bo na sporedu v soboto, ob 19:30, ob prisotnosti režiserja. Predstavljen bo v programu filmov, ki so že »zasijali« na pomembnih festivalih: med njimi je film To morajo biti nebesa režiserja Elia Suleimana, posebna omemba žirije iz zadnjega festivala v Cannesu, Sinonimi režiserja Nadava Lapida, zlati medved iz zadnjega Berlinala.

Film Posledice je nastal v produkciji Temporama.

V mednarodnem tekmovalnem programu kratkih filmov pa bo predvajan kratki film Lovka režiserke Urške Djukić, ki je nastal v produkciji Nosorogi in koprodukciji RTV Slovenija. Film je zgodba o Silvi, ženski srednjih let, ki je izgubila stik s svojo žensko platjo. Zagnana lovka gre prvič na lov s svojo hčerko. Iniciacijski ritual ne poteka kot bi moral: Silva se domov ne vrne samo z divjim prašičem, temveč tudi s kljuvajočim vprašanjem o lastni identiteti.

V glavni vlogi Silve je nastopila igralka Nataša Barbara Gračner. Film bo na sporedu v sredo, 13. novembra ob 17:30. To bo mednarodna premiera filma, ki so ga ob režiserki ustvarili direktor fotografije Lev Predan Kowarski, montažer Miloš Kalusek, oblikovalca scenografije Gregor Nartnik in Minea Sončan Mihajlović, oblikovalka kostumov Tina Bonča, oblikovalka maske Lija Ivančič in producentka Marina Gumzi. V ostalih vlogah so nastopili še Ana Penca, Gojmir Lešnjak in Lučka Počkaj.

Obe projekciji slovenskih filmov je podprlo slovensko veleposlaništvo v Rimu, v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, ki je tudi sofinancer obeh filmov.

Povezane novice