Naši filmi doma tokrat s Posledicami

08. oktober 2018
V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od lanske jeseni, bo v sredo, 10. oktobra ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna predpremiera filma Posledice, prvenec scenarista in režiserja Darka Štanteta.

Film nam prikaže 18-letnega Andreja, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka, ki ga kmalu vzame pod svoje okrilje, in pod pritiskom novega okolja hkrati poskrbeti, da njegova skrivnost ne pride na plan. Režiser o svojem filmu pravi:
»Živimo v času, ko prihaja do izrazitega vzpona sovražnega govora, nestrpnosti in izključevanja. Ob pogovorih pogosto zaznam romantizirane in poenostavljene poglede na teme, ki se tičejo različnih oblik socialnega izključevanja ter življenja na obrobju. Ker je okolje, v katero sem postavil film, slabo poznano in nerazumljeno, sem skušal narediti film, ki surovo in brez moraliziranja prikaže realnost, ki tiči za vogalom ali pa kar vsem na očeh, a je večina noče videti. Menim, da je naloga ustvarjalca kazati na pereče probleme in jih skušati osvetliti iz različnih zornih kotov. Upam, da bo film sprožil diskurz o temah, ki jih problematizira.«

Film je na 21. Festivalu slovenskega filma prejel 4 vesne in sicer: Darko Štante za najboljšo režijo, Matej Zemljič za najboljšo glavno moško vlogo, Timon Šturbej za najboljšo stransko moško vlogo, film pa je prejel še vesno za najboljši celovečerni film po izboru občinstva ter nagrado žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark. »Vloga Andreja je tako drugačna od mene, da sem bil kot mlad in še neizkušen igralec v velikem dvomu ali bom zmogel naredit tako transformacijo. Brez intenzivnega in poglobljenega procesa film zagotovo ne bi bil takšen kot je. V velik užitek je bilo delati s tako entuziastično ekipo. Vedeli smo, da delamo nekaj dobrega, nismo pa pričakovali, da bo film doživel tak uspeh,« pove Matej Zemljič. V filmu poleg že omenjenih dveh protagonistov igrajo še: Gašper Markun, Lovro Zafred, Rosana Hribar, Dejan Spasić, Blaž Setnikar, Iztok Drabik Jug in Lea Cok.

Na minulem mednarodnem festivalu Jameson CineFest v Miskolcu na Madžarskem je Štante prejel tudi nagrado Adolfa Zukorja (Veliko nagrado festivala) za najboljšo režijo, film pa nagrado žirije mednarodnega združenja umetniških kinematografov CICAE. V svoji obrazložitvi je žirija zapisala: »Žirija je soglasno podelila nagrado režijskemu prvencu, ki prinaša svež in neolepšan prikaz ustrahovanja, življenja v ustanovi in skrhanih medosebnih odnosov. Študija moških likov je na trenutke brutalna in hkrati zelo občutena, zaradi česar bo ta film na čustveni vrtiljak gotovo popeljal tudi številne prihodnje generacije. Zaradi svojega naturalističnega pristopa, ustvarjalne kamere, izrazite fotografije, sodobne trap glasbe, predvsem pa samozavestne igre mladih igralcev, je film Posledice Darka Štanteta dobitnik nagrade združenja CICAE na festivalu Miskolc CineFest 2018.«

Film se je na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Torontu uvrstil v program Odkritja (Discovery), kjer je imel tudi svojo svetovno premiero. Kot smo že poročali, je posledično film prodrl tudi na severno-ameriški trg. Družba Uncork’d Entertainment v sodelovanju z družbo Dark Star Pictures načrtuje prikazovanje filma v kinematografih v New Yorku in Los Angelesu leta 2019, čemur bo sledila objava na severnoameriških platformah za video na zahtevo. Film se bo v prvi polovici leta 2019 predvajal tudi v nemških in francoskih kinematografih v distribuciji Salzgeber in Epicentre Films, jeseni istega leta pa bo predvajan tudi na kanalih televizije HBO Europe in na njihovi SVOD platformi HBO Go. Posledice svojo festivalsko pot nadaljujejo že naslednji teden, ko bo film predvajan na prestižnem festivalu BFI London Film Festival v programu "Dare".

Producenta filma sta Jerca Jerič in Andraž Jerič iz produkcijske hiše Temporama. Koproducenti filma so Zwinger Film, Nuframe in 100. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, slovensko občinstvo si ga bo v kinematografih lahko ogledalo od 18. oktobra.

Povezane novice