Slavnostna projekcija digitalne različice filma Ne joči, Peter režiserja Franceta Štiglica

30. oktober 2019
Naši filmi doma in 100 let Franceta Štiglica

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, bo v soboto, 9. novembra ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna projekcija digitalne različice filma Ne joči, Peter (1964) režiserja Franceta Štiglica.

Osrednji govornik bo filmski režiser in profesor na Akademiji za gledališče, radio film in televizijo Miran Zupanič.

Slovenski filmski center, Slovenski filmski arhiv in Slovenska kinoteka v sodelovanju s številnimi partnerji letošnje leto posvečamo 100-letnici rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filma Franceta Štiglica, ki je leta 1948 posnel prvi slovenski zvočni celovečerni film Na svoji zemlji. Filmi Dolina miru (1956), Deveti krog (1960) in Na svoji zemlji so bili prikazani na filmskem festivalu v Cannesu. S filmom Deveti krog je bil Štiglic nominiran tudi za oskarja, John Kitzmiller pa je za vlogo Jima, ameriškega pilota v Dolini miru, v Cannesu prejel nagrado za najboljšo moško vlogo in s tem postal prvi temnopolti igralec, nagrajen na tem prestižnem festivalu.

Na domačih tleh je Štiglic leta 1962 prejel Prešernovo nagrado za režijo filmov Dolina miru, Deveti krog ter Balada o trobenti in oblaku (1961). Na jugoslovanskem filmskem festivalu v Pulju je bil dobitnik zlate arene v letih 1960, 1961 in 1964. Decembra 1976 mu je bila v Beogradu podeljena nagrada Avnoja, najvišje priznanje SFRJ, leta 1978 pa je prejel Badjurovo nagrado.

Štiglic je podpisal petnajst igranih celovečernih filmov, vrsto kratkih in dokumentarnih del ter pet odmevnih televizijskih nadaljevank in tako že z ustvarjalnim zagonom sodi v sam vrh domače kinematografije. Njegova vloga pa je pomembna tudi za zasnovo in razvoj profesionalnih standardov ter sistema nacionalne kinematografije. Bil je predsednik Društva slovenskih filmskih delavcev, direktor Viba filma, minister za kulturo, pa tudi profesor in dekan na AGRFT Univerze v Ljubljani.

S proslavljanjem 100-letnice njegovega rojstva želimo opozoriti na dva pomembna elementa: nujo po celovitem pristopu k digitalni restavraciji slovenske filmske dediščine, ki bi na ta način postala bolj dostopna javnosti, ter potrebo po spodbujanju in razvoju filmske kulture v Sloveniji.

Partizanska komedija Ne joči, Peter govori o častni zadolžitvi dveh partizanskih minerjev, ki morata pripeljati tri vojne sirote iz nevarnega območja, kjer potekajo boji, na varno osvobojeno ozemlje. Minerja sta na začetku ponižana, saj sta pričakovala kakšno večjo akcijo, a se kasneje spoprijateljita z otroki, še posebej z najmlajšim Petrom, ki je tudi krivec za vse kasnejše smešne in nežne prizore.

Nastopajoči v filmu so: Maks Bajc, Danilo Bezlaj, Leopold Polde Bibič, Metka Bučar, Miha Derganc, Andrej Kurent, Bogdan Lubej, Marjanca Mavec, Branko Miklavc, Kristijan Muck, Vinko Podgoršek, Karel Pogorelec, Majda Potokar, Franci Prus, Lojze Rozman, Tone Slodnjak, Bert Sotlar, Dušan Škedl, Zlatko Šugman, Dare Ulaga, Aleksander Valič. 

Filmska ekipa: scenarist Ivan Ribič, sodelavci scenarista Andrej Hieng, Vladimir Koch in France Štiglic, direktor fotografije Ivan Marinček, avtor glasbe Alojz Srebotnjak, scenograf Mirko Lipužič, kostumografinja Nada Souvan, montažerka Milka Badjura, oblikovalka maske Berta Meglič, asistent režije Andrej Hieng, snemalec Ivan Ivo Belec, snemalec zvoka Herman Kokove in direktor filma France Marolt. Produkcijska hiša je bila Viba film v Ljubljani.   

V preteklih letih sta bila digitalno restavrirana in javno prikazana že dva Štigličeva filma: Dolina miru (1956) in Na svoji zemlji (1948).

Projekcija digitalno restavriranega filma je tudi uvod v Slovenski teden filma, ki bo s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom Republike Slovenije za šolstvo letos prvič potekal med 11. in 15. novembrom, ko si bodo mladi po vsej Sloveniji lahko ogledali vrsto filmov po lastni izbiri in Štigličeve klasike.

Častni pokrovitelj dogodka v Cankarjevem domu je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Povezane novice