Slovenski teden filma

10. oktober 2019
Mislimo film, živimo film - od 11. do 15. novembra po vsej Sloveniji

Letos, ko se poklanjamo stoti obletnici rojstva Franceta Štiglica in ko film kot predmet uradno vstopa v osnovno in srednjo šolo, se na pobudo Slovenskega filmskega centra, ki od leta 2010 sistematično podpira kakovostne programe filmske vzgoje, vzpostavlja še ena nova stalnica – Slovenski teden filma. Ta se bo vsako leto odvil v tednu okrog Štigličevega rojstnega dne, 12. novembra, malčkom, otrokom in mladostnikom pa omogočil, da se posvetijo filmski umetnosti in ustvarjalnosti. 

V tem tednu bomo staknili glave filmski ustvarjalci, vrsta filmskih delavcev, mislecev, mreža kinematografov in plejada kulturnih ustanov. Z dopoldanskimi obiski v vzgojno-izobraževalnih zavodih bomo poskrbeli, da bo film zaživel v razredu, s pestrimi zgodnjepopoldanskimi filmskimi dejavnostmi v kinematografih pa, da bodo otroci in mladostniki doživeli tisto pravo filmsko izkušnjo. 

Z novim projektom povezujemo, gradimo most med šolo in kulturnimi ustanovami, predvsem pa povečujemo dostopnost, sistematičnost in dolgoročnost filmske vzgoje tako v vrtcu in šoli kakor v kulturnih ustanovah; (domači) film in filmsko ustvarjalnost približujemo različnim generacijam po vsej Sloveniji ter spodbujamo več koordiniranih formalnih in neformalnih oblik filmske vzgoje.

Slovenski filmski center bo omogočil ogled izbranih filmov na dosegljivih nosilcih - podrobnosti so zapisane v priponki.

Če se zanimate za kateri drugi film, ki ga ni na seznamu, prosimo kontaktirajte promocija@sfc.si in sporočite vaše želje.

Bogat nabor prireditev, s katerimi slavimo obletnico Franceta Štiglica, smo objavili tudi v programski knjižici Slovenski teden filma in 100 let Franceta Štiglica; v njej pedagogi in drugi kulturni delavci najdejo tudi izhodišča za uporabo del Franceta Štiglica pri filmski vzgoji in izobraževanju.  

Slovenskemu tednu filma se z izbranimi dejavnostmi, ki jih ponujajo šole, pridružujejo tudi izvajalci, ki jih v času trajanja študijskega leta 2019/2020 sofinancira Slovenski filmski center. Vse dejavnosti se nahajajo tukaj

Projekt nastaja v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom Republike Slovenije za šolstvo.

Priloge

Povezane novice