Slovenska filmska udeležba v Karlovih Varih

26. junij 2019
Poleg Kozoleta se bo v sklopu FUTURE FRAMES platforme predstavil tudi slovenski režiser Lun Sevnik, živeč na Češkem in študent praške FAMU, s kratkim filmom »Playing«.

Kot smo že poročali, se je na letošnji 54. mednarodni filmski festival v Karlovih Varih, ki bo potekal od 28. junija do 6. julija, v uradni tekmovalni program med dvanajst izbranih filmov uvrstil celovečerni igrani film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta. Na uradni spletni strani festivala so zapisali, da film govori o sočutju in da s svojim humorjem spominja na najboljše čase češkega novega vala. Prva projekcija in svetovna premiera filma bo v torek, 2. julija ob 20. uri, sledita dve ponovitvi in sicer v sredo, 3. julija ob 13. uri, ter petek, 5. julija ob 11.30 uri.

V glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki se bosta poleg režiserja tudi udeležili torkove projekcije. Igrajo še Jurij Drevenšek, ki bo prav tako prisoten na festivalu, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić, direktor fotografije je Miladin Čolaković, oblikovalka scenografije Neža Zinajić, oblikovalka kostumov Katja Hrobat, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, montažerja Jurij Moškon in Atanas Geogijev, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Igor Popovski, direktor filma Mitja Kozamernik in producent Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, ki bo tudi na festivalu.

Damjan Kozole je leta 2016 na tem festivalu že osvojil nagrado za najboljšo režijo za film Nočno življenje, letos pa se tja vrača s filmom »o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih življenjskih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani.«

Film je bil novembra in decembra lani posnet v Ljubljani in v Izoli. Gre za slovensko-makedonsko-srbsko koprodukcijo, poleg Vertiga iz Ljubljane so koproducenti Sisters and Brother Mitevski, Filmska hiša Baš Čelik in RTV Slovenija. Film so sofinancirali Slovenski filmski center, Filmska agencija Severne Makedonije, Filmski center Srbije, program Ustvarjalna Evropa MEDIA, RE-ACT in Eurimages, ki je filmu podelil koprodukcijsko nagrado za razvoj projekta, s tehničnimi storitvami pa je sodeloval Filmski studio Viba film.

Poleg Kozoleta se bo v sklopu FUTURE FRAMES platforme predstavil tudi slovenski režiser Lun Sevnik, živeč na Češkem in študent praške FAMU, s kratkim filmom »Playing«. Film bo imel svojo svetovno premiero. FUTURE FRAMES je pomembna platforma za odkrivanje novih evropskih režiserjev, v okviru katere organizacije članice EFP (European Film Promotion) nominirajo svoje najobetavnejše mlade talente. Češka je letos nominirala Luna Sevnika, leta 2017 je Slovenski filmski center nominiral Katarino Morano.

»Playing« pripoveduje zgodbo dveh najstnikov, ki obljubljata, da bosta storila samomor. V vlogo tistih, ki njuno obljubo spremljajo preko spleta, občinstvo odloča in sodeluje pri razpravi o njunih morebitnih končnih trenutkih. Režiser je za Cineuropo med drugim povedal: »Leto dni preden sem začel pisati scenarij, sem prebral članek o mladem ruskem paru, ki je objavil sliko na Instagramu, v kateri je napovedal, da namerava storiti samomor. Moja prva misel je bila ... kaj se je zgodilo po tej objavi na Instagramu? Kaj počneš v zadnji uri? Kaj če je nekdo prepričan o odločitvi, drugi pa ne? Tako se je začel proces.« V nadaljevanju je še dejal: »Vesel sem, da si bodo ljudje, ki so trdo delali za ta kratki film in vanj verjeli, lahko ogledali na velikem platnu. Kot sem že dejal, nisem oboževalec "upanja". Vesel bom, če bo film odprl razpravo.«

Na lanskem 21. Festivalu slovenskega filma je Lun Sevnik prejel vesno za najboljši študijski film z naslovom Voyage voyage.

Delavnice za mlade in obetavne kritike GoCritic! se bo udeležila Veronika Zakonjšek. Drugo po vrsti bo letos vodil Neil Young, kritik Hollywood Reporterja. V mednarodni žiriji FIPRESCI je letos kritičarka Ana Šturm.

Festivalske podrobnosti se nahajajo na tej povezavi.

Napovednik za film Polsestra.

Povezane novice