Nagrada Darka Bratine britanski ustvarjalki Kim Longinotto

10. junij 2019
Kinoatelje bo letos že dvajsetič zapored podelil nagrado Darko Bratina, s katero v ospredje postavlja filmske avtorje in avtorice, ki s svojim delovanjem neposredno in aktivno nastavijo ogledalo družbi in hkrati ponudijo gledalcu priložnost za poglobljen razmislek o aktualnih ter velikokrat problematičnih in marginaliziranih temah sodobnega časa.

Festival Poklon viziji, ki se bo med 13. in 20. oktobrom 2019 odvijal v sedmih mestih čezmejnega prostora med Slovenijo in Italijo (Nova Gorica, Gorica, Videm, Trst, Ljubljana, Izola, Špeter), bo ponudil poleg številnih projekcij tudi tradicionalno mojstrsko delavnico z nagrajenko, okrogle mize oz. srečanja, na katerih bomo razmišljali o temah, ki segajo od kritiškega pisanja do perspektiv kulturnega in filmskega turizma, fotografsko razstavo in mnogo več. Izpostaviti velja obogaten programski sklop Prvi poleti / First Crossings, ki prerašča v platformo za razvijanje novih filmskih govoric, usmerjeno predvsem v mladega gledalca. Festivalsko dogajanje se bo v Novi Gorici tako podaljšalo v bogat tridnevni program, ki ga bomo stkali v sodelovanju z izobraževalnimi institucijami v čezmejnem prostoru. Festival Poklon viziji 2019 je del programa Festivalsko leto: Nova Gorica – mesto kulture, s katerim se mesti na meji aktivno pripravljata na kandidaturo za naziv Evropske prestolnice kulture 2025.

Od leta 1999 podeljuje Kinoatelje nagrado za filmske presežke in se poklanja prebojnim vizijam izbranih avtorjev, v spomin na svojega ustanovitelja Darka Bratino (1942–1997), filmskega kritika, sociologa in politika, ki je filmskemu mediju pripisoval posebno spoznavno vrednost, ki nas vodi pri oblikovanju družbe brez strahu in predsodkov. Prva prejemnica nagrade je bila slovenska režiserka  Maja Weiss, prejeli pa so jo še trije slovenski ustvarjalci "z vizijo": Jan Cvitkovič (2001), Petra Seliškar (2008) in Karpo  Godina (2012).

Letošnja dobitnica nagrade je britanska dokumentaristka Kim Longinotto, katere filmi so pravzaprav sinonim upora; upora proti sistemu, upora proti nasilju, upora proti zlorabi. Upora proti krivicam vseh vrst.
Nikakor pa to niso hvalospevi žrtvam, temveč je v vsakem od njih iznajden način zoperstavljanja za to, da se lahko zgodijo spremembe, tudi zakonov, če je potrebno.

Njeni empatični dokumentarci nas popeljejo v pogosto nedosegljiv svet deklet in žensk, ki se skušajo izviti iz agresivnega primeža tradicije in obenem nikdar ne popustijo v boju za svoje pravice. Ljudi in njihove usode, ki jih beleži s kamero, skupaj z njihovo kulturo in običaji, razume in sprejema brez posegov in predsodkov. Vodi jo prepričanje, da je resničnost moč spreminjati tudi s pomočjo filma ali pa prav zaradi njega.

Kim Longinotto velja za eno najpomembnejših avtoric s področja dokumentarnega filma preteklih tridesetih let. Od leta 1976 pa do danes je režirala, posnela in producirala več kot dvajset filmov, ki so osvojili nagrade trdnjav vseh ključnih mednarodnih filmskih festivalov, med drugimi tudi prestižnih festivalov v Cannesu, Sundanceu, Chicagu, Santa Barbari, Hong Kongu, Londonu itn.

V jubilejni dvajseti ediciji bosta tako v dialog postavljena na eni strani utrip še neuveljavljenih – a zato nič manj drznih in prodornih – filmskih govoric mladih avtorjev ter opus cineastke in filmske mojstrice, ki na neposreden in diskreten, nevsiljiv, sočuten, a obenem politično ozaveščen način izpostavlja vlogo ženske v sodobni družbi.

Izbrana filmografija:

Theatre Girls, režija Kim Longinotto, Claire Pollak, VB, 1978, 82'
Shinjuku Boys, režija K. Longinotto, Jano Williams, VB, 1995, 53'
Divorce Iranian Style, režija K. Longinotto, Ziba Mir-Hosseini, VB, 1998, 80'
Gaea Girls, režija K. Longinotto, J. Williams, VB, 2000, 104'
Runaway, režija K. Longinotto, Z. Mir-Hosseini, VB, 2001, 87'
The Day I Will Never Forget, režija K. Longinotto, VB, 2002, 90'
Sisters in Law, režija K. Longinotto, Florence Ayisi, VB, 2005, 104'
Hold Me Tight, Let Me Go, režija K. Longinotto, VB, 2007, 109'
Salma, režija K. Longinotto, VB, 2013, 91'
Love Is All, režija K. Longinotto, VB, 2014, 74'
Dreamcatcher, režija K. Longinotto, VB, 2015, 104'
Shooting the Mafia, režija K. Longinotto, VB, 2019, 94'
Povezane novice