​Poklon viziji nagrajuje hrvaškega režiserja Daliborja Matanića

15. november 2016
Med 22. in 29. novembrom se v čezmejni prostor med Italijo in Slovenijo vrača potujoči monografski filmski festival Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji.

Poklon viziji nagrajuje hrvaškega režiserja Daliborja Matanića

Med 22. in 29. novembrom se v čezmejni prostor med Italijo in Slovenijo vrača potujoči monografski filmski festival Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji. S programom filmov, pogovori, režijsko delavnico in večernimi druženji Kinoatelje za sedem novembrskih dnivabi v družbo filmskega, izobraževalnega in družabnega dogajanja. Festival tokrat prvič pogled usmerja na kinematografijo sosednje Hrvaške. Letošnji prejemnik nagrade Darko Bratina. Poklon viziji, hrvaški režiser in scenarist Dalibor Matanić, prinaša v sedemnajsto izdajo festivala zgodbe o spregledanih posameznikih na robu državnih, zgodovinskih, kulturnih in osebnih meja in poskusih njihovih prečkanj.

Festival letos preko meja potuje skozi opus razmeroma mladega režiserja z velikim opusom, ki navdušuje kritike po svetu. Filmska platna sedmih festivalskih postojank (Vidma, Špetra Slovenov, Gorice, Trsta, Nove Gorice, Ljubljane in Izole) tako čakajo njegovi kratki filmi Zabava, Suša in Mezanin iz omnibusa šestih kratkih filmov z naslovom 6/6, ter dokumentarna kratka filma Bag in Srečno!. Tem se pridružuje izbor celovečernih filmov: njegov prvenec, komedija Blagajničarka bi šla na morje, zgodba o vstopu države v Evropsko unijo Kino Lika, potovanje v gozdove preteklosti v filmu Oče, portret lezbičnega para Prijetna mrtva dekleta in njegov predzadnji, najbolj znani film Zenit. Ta evropsko združevanje nosi v svojem temelju, saj je plod hrvaško-slovensko-srbske koprodukcije in je eden redkih filmov iz Balkana, ki je doživel distribuciji tudi v italijanskih kinematografih. Film je leta 2015 v Cannesu prejel nagrado in bo na sporedu v sredo, 23. novembra, ko bo letošnji nagrajenec v goriški Hiši filma, domovanju in epicentru festivala in Kinoateljeja, prejel priznanje. Isti dan bo potekal zdaj že tradicionalna festivalskarežijska delavnica pod taktirko nagrajenca. Delavnica bo poleg Matanićevih pogledov na scenaristiko, dokumentaristiko in dialog z direktorjem fotografije vpeljala tudi režiserjevo zadnjo ustvarjalno delo, TV serijo Časopis (Novine), trenutno na sporedu hrvaške televizije. Serija bo navdih za pogovor Vide Valenčič z nagrajenim režiserjem o vlogi medijev v sodobni družbi ter vplivu politike in kapitala, ki bo v goriškem Trgovskem domu dan po podelitvi nagrade.

Kinoatelje podeljuje Nagrado Darko Bratina. Poklon viziji že od leta 1999 v spomin na svojega ustanovitelja Darka Bratino, in sicer filmarjem, ki filme ustvarjajo v prepletenosti estetike, pozornosti do zgodovinskega in družbenega okolja in občutljivosti za medkulturno komunikacijo. Hrvaški režiser je prepričal kot ena najbolj edinstvenih figur svoje generacije v hrvaški kinematografiji. Njegovo delo bistveno oblikuje postjugoslovansko generacijo režiserjev, ki je zazrta naprej, vendar z zavedanjem preteklega. Njegovi protagonisti prihajajo z roba, to so mladi, ženske, homoseksualci in delavci. Kakor Darko Bratina na svoj način izraža zahtevo po preseganju vseh vrst mej, vendar s posebno pozornostjo do ohranjanja različnih kulturnih identitet.

Festival je dvojezičen, vstop na projekcije je prost. Podrobnejše informacije o festivalskem programu, filmih in nagrajencu ter dnevnem utripu festivala najdete na spletni povezavi. Nastaja ob finančni podpori odborništva za kulturo Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine, Slovenskega filmskega centra in Fundacije Goriške hranilnice.

Iz Gorice se festival seli v Novo Gorico, Trst, Izolo in Ljubljano. Natančen urnik najdete tukaj.

Povezane novice