​Nagrada Darko Bratina. Poklon Viziji hrvaškemu režiserju Daliborju Mataniću

05. september 2016
V nedeljo 4. septembra, so na 73 beneškem filmskem festivalu na Lidu razglasili prejemnika Nagrade Darko Bratina. Poklon viziji 2016. Nagrajenec je hrvaški režiser Dalibor Matanić.

Filmografija letošnjega prejemnika nagrade, hrvaškega režiserja Daliborja Matanića, rojenega v Zagrebu leta 1975, zaobjema več dokumentarnih in kratkometražnih filmov ter devet igranih celovečercev, med katerimi je za film „Zvizdan – Zenit" prejel številne mednarodne nagrade. Film, ki je v Cannesu prejel nagrado žirije Posebni pogled, je tudi prejemnik Vesne za najboljšo fotografijo, otvoril je tudi lanski tržaški festival Trieste Film Festival. Film je nastal v produkciji hrvaške Kinorame in slovensko srbski koprodukciji (Gustav Film, See Film) ter doživel distribucijo v Italiji (Tucker film). Film pripoveduje o tragičnih posledicah medetničnega sovraštva in vojne na ozemlju bivše Jugoslavije skozi tri ljubezenske zgodbe v treh različnih obdobjih (1991, 2001, 2011). V glavnih vlogah odlična Tihana Lazović in Goran Marković. Med Matanićevimi zadnjimi deli je tv serija „Novine – The Paper" in omnibus „Transmania". V svojih filmih pogosto raziskuje družbo v kateri živimo, izpostavlja vprašanja identitete, vlogo mladega človeka v njej in naš odnos do drugačnosti in različnih oblik meja.

Celotna retrospektiva njegovih del bo v čezmejnem prostoru med Slovenijo in Italijo na ogled zadnji teden v novembru. Ob tej priložnosti bo v goriški Hiši filma potekal tudi masterclass pod vodstvom nagrajenca Daliborja Matanića.

Goriški Kinoatelje podeljuje nagrado od leta 1999 v spomin na svojega ustanovitelja, sociologa in filmskega kritika Darka Bratino, ki je v filmu videl odličen medij za razumevanje družbe, njene zgodovine in kulture.

Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji poteka v obliki potujočega monografskega festivala, ki se odvija v sedmih mestih čezmejnega prostora med Slovenijo in Italijo (Gorica, Nova Gorica, Trst, Ljubljana, Špeter Slovenov, Izola in Videm). Pobuda izbira in predstavlja filmske ustvarjalce, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturni dialog.

Dosedanji prejemniki nagrade so: Maja Weiss, Srdjan Vuletić, Jan Cvitkovič, Aljoša Žerjal, Demetrio Volcic, Edi Šelhaus, Želimir Žilnik, Adela Peeva, Petra Seliškar, Harutyun Khachatryan, Miroslav Janek, Franco Giraldi, Karpo Godina, Ruth Beckermann, Laila Pakalnina in Villi Hermann.

Čezmejni monografski festival Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji nastaja v sodelovanju s številnimi filmskimi inštitucijami ter ob finančni podpori dežele Furlanije Julijske krajine in Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice