Slovenski filmi na 72. festivalu v Cannesu - na odprtju programa »Cannes Directors’ Fortnight« igrani kratki film Urške Djukić

06. maj 2019
Slovenski filmski center bo na letošnji ediciji festivala v Cannesu, od 14. do 25. maja, na filmski tržnici (Market Screenings 2019) predstavil štiri slovenske celovečerne filme.

Na letošnjem odprtju programa »Cannes Directors’ Fortnight 2019« prestižnega festivala v Cannesu bo prisotna tudi slovenska avtorica in režiserka Urška Djukić, s kratkim igranim filmom »The Right One«, pri katerem sta sodelovala tudi slovenska igralka Doroteja Nadrah in direktor fotografije Lev Predan Kowarski. Djukićeva je ob tem povedala: »Kompleksen proces iskanja skupnega jezika z mojim ko-režiserjem se je izkazal kot odličen eksperiment, ki me je porinil v ustvarjanje z globokim in drznim občutkom zaupanja. Bilo je navdihujoče, spodbudno, poučno in predvsem iskreno. Zelo sem hvaležna, da sem bila lahko del te nore izkušnje, ki bo zagotovo močno vplivala na moje nadaljnje ustvarjalno delo.« Film je ko-režiral Gabriel Tzafka, predstavnik Danske in Grčije, poleg Nadrahove pa v filmu igrata še Mirjana Karanović in Muhamed Hadžović.

Pri projektu je v parih sodelovalo pet mednarodnih in pet režiserjev iz regije, vključujoč Slovenijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo. Pet kratkih filmov je nastalo v sklopu projekta »Southeast European Factory« po konceptu »La Factory«, ki ga podpisuje Dominique Welinski in »Directors’ Fortnight« in bodo na ogled v sredo, 15. maja v dvorani Theatre Croisette ob 16:45 uri. Sledi ponovitev v nedeljo, 19. maja v dvorani Cinéma Alexandre III, ob 11.30 uri.

Filmi so nastali s podporo Slovenskega filmskega centra, Filmskega centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskega centra Črne gore, sarajevskega Ministrstva za kulturo in šport v sodelovanju z Akademijo scenskih umetnosti v Sarajevu. Producent filmov je sarajevski filmski festival (Obala Art Centra).

Slovenski filmski center bo na letošnji ediciji festivala v Cannesu, od 14. do 25. maja, na filmski tržnici (Market Screenings 2019) predstavil štiri slovenske celovečerne filme. Sejemske projekcije filmov so namenjene predvsem festivalskih selektorjem, ki naj bi filmom omogočili čim boljšo mednarodno festivalsko premiero.

Prvi bo na ogled Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka. Film govori o 15-letnem Klemnu, ki odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev in nepremišljenih dejanj. Na sporedu bo v sredo, 15. maja v dvorani H, ob 13.30 uri in v soboto, 18. maja v dvorani B, ob 11.30 uri.  Producentka filma je Ida Weiss iz produkcijske hiše Bela film. Film je nastal v koprodukciji Quasar iz Italije, Studia Dim iz Hrvaške, RTV Slovenije in RAI Cinema. Prodajni agent je Intramovies iz Italije.

V nedeljo, 19. maja, bo ob 11.30 uri v dvorani B na sporedu film režiserja Damjana Kozoleta Polsestra. 33-letna Irena se ločuje in išče stanovanje. Ko izve, da prihaja v Ljubljano na magistrski študij njena polsestra Neža, prosi očeta, s katerim že nekaj let ni govorila, naj ji začasno dovoli živeti pri polsestri. Oče pristane. Neža se počuti izigrano. V 27-ih letih sta odtujeni polsestri samo nekajkrat govorili, zdaj pa si delita enosobno stanovanje. Najprej se ignorirata. Nervozno kadita na majhnem balkonu. Njuna komunikacija je omejena na očitke, preklinjanje, kratke pogovore o veganstvu in o luskavici. Obe sta polni protislovij in frustracij, vendar sta si veliko bolj podobni, kot si priznata ... Film o ljudeh, ki ne znajo komunicirati med sabo in ki si ne znajo pokazati čustev naklonjenosti. Producent filma je produkcijska hiša Vertigo, zanjo Danijel Hočevar, koproducenti filma so Sisters and Brother Mitevski iz Severne Makedonije in Film House Baš Čelik iz Srbije.

Tretji film je Vsi proti vsem režiserja Andreja KošakaPolitična drama z elementi trilerja obravnava politike, volilno prevaro in propad moralnih vrednot v izmišljenem mestu Rovte pod idiličnimi Alpami. Pokvarjeni župan Franta je tik pred tem, da izgubi volitve. Po TV soočenju, v katerem popolnoma flopne, v obupu pokliče svojo ljubico Jožico. Ta mu svetuje, naj poišče pomoč Fleischmanna, kriminalca, ki je edini sposoben rešiti problem v tako kratkem času. Volitve so že čez štiri dni ... Na sporedu bo v ponedeljek, 20. maja v dvorani B, ob 11.30 uri. Producent filma je Zoran Dževerdanović iz produkcijske hiše Blade Production, koproducenti filma so Mind Productions iz Severne Makedonije in RTV Slovenija.

Četrti film je Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca. Frenk in Brane sta brata, vendar bi bila težko bolj različna. Frenk je socialni dinozaver, dobričina, vendar tudi bolj ali manj neučinkovit gostilniški apostol, ki zagovarja ostanke komunističnih idej. Čeprav ima že več kot 50 let, je lastnik zgolj starega mopeda in otroške harmonike. Brane je uspešno prilagojen liberalno kapitalističnim razmeram, v svojih poslih ni sentimentalen. Če ne bi bilo njunega očeta in nenavadne dediščine, bi morda ostala brata, tako pa se zapleteta v konflikt, ki zaostri njune razlike.  V tem moškem spopadu pozabita na stare čase, ko sta igrala v skupnem bendu, pozabita na žensko, ki sta jo ljubila oba. Vendar prav ona znova stopi mednju. Tudi ta film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Vertigo in producenta Danijela Hočevarja. Koproducenti filma so Interfilm iz Hrvaške, Small Moves Films iz Severne Makedonije in Backroom Production iz Srbije.

Letošnji producent »na potezi« (Producer On The Move 2019) je Rok Biček na čelu produkcijske hiše Cvinger Film. Ob tem je Biček dejal: »Vesel sem zaupanja, ki sta mi ga izkazala Slovenski filmski center in European Film Promotion z uvrstitvijo med 20 perspektivnih evropskih producentov. To priložnost bom v prvi vrsti izkoristil za vzpostavljanje novih koprodukcijskih povezav in promocijo filmov, ki so trenutno v produkciji Cvinger filma. To sta dva prvenca, Vesna Sare Kern in Cent´anni Maje Prelog ter  Admin - novi film Olma Omerzuja in nenazadnje moj novi igrani film Črna mati zemla.«

Bičkov celovečerni režijski prvenec Razredni sovražnik je prejel nagrado Fedeora na Beneškem tednu kritike leta 2013, dokumentarni film Družina pa je leta 2017 zmagal in prejel glavno nagrado na tednu kritike v Locarnu. Je koproducent filma Zimske muhe režiserja Olma Omerzuja, ki je lani prejel nagrado za najboljšega režiserja v Karlovih Varih in večkrat nagrajenih Posledic režiserja Darka Štanteta.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

V letu 2019 se bo slovenska kinematografija v mednarodni vasi že desetič predstavila v paviljonu jugovzhodno evropske kinematografije (South-East European Pavilion), kjer se pod skupno streho predstavljajo filmske ustanove in filmski ustvarjalci iz Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Cipra, Črne Gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Srbije in Slovenije. Slovenski del paviljona bo stična točka za slovenske filmske ustvarjalce, ki bodo v Cannesu predstavljali svoje že dokončane projekte, iskali partnerje za projekte v razvoju ter vzpostavljali vsakršne poslovne stike na področju filma.

Slovenski filmski center bo tudi letos v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo na največji evropski filmski tržnici v Cannesu, svetovni filmski javnosti predstavil slovenske filmske lokacije in priložnosti, ki jih ponujajo filmski industriji, ter prednosti uveljavljanja ukrepa denarnih povračil.

Napovednik petih kratkih filmov.

Povezane novice