V Sarajevu zaključeno snemanje petih kratkih filmov v sklopu projekta SEE Factory

21. marec 2019
Slovenska avtorica je režiserka Urška Djukić s filmom »Red Stain«, pri katerem sta sodelovala tudi slovenska igralka Doroteja Nadrah in direktor fotografije Lev Predan Kowarski.

V Sarajevu se je zaključilo snemanje petih kratkih filmov, ki bodo premierno prikazani maja, na odprtju programa »Cannes Directors’ Fortnight 2019« prestižnega festivala v Cannesu. Filmi so nastali v sklopu projekta »Southeast European Factory« po konceptu »La Factory«, ki ga podpisuje Dominique Welinski in »Directors’ Fortnight«. Pri projektu je v parih sodelovalo pet mednarodnih in pet režiserjev iz regije, vključujoč Slovenijo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo.  

Slovenska avtorica je režiserka Urška Djukić s filmom »The Right One«, pri katerem sta sodelovala tudi slovenska igralka Doroteja Nadrah in direktor fotografije Lev Predan Kowarski. Filmi so nastali s podporo Slovenskega filmskega centra, Filmskega centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskega centra Črne gore, sarajevskega Ministrstva za kulturo in šport v sodelovanju z Akademijo scenskih umetnosti v Sarajevu. Producent filmov je sarajevski filmski festival (Obala Art Centra).

Deset avtorjev bo svoj prvi celovečerni projekt imelo priložnost predstaviti tudi filmskim ustvarjalcem Cannskega filmskega festivala in tamkajšnjega marketa.

Voditeljica programa Factory Dominique Welinski je izjavila: »Poleg tega, da mladim režiserjem omogočimo sodelovanje pri ustvarjanju scenarijev in režiranju kratkih filmov, je cilj programa Factory opozoriti na države, iz katerih drugače ne vidimo veliko filmov. Prvič smo lahko spoznali kar pet različnih držav iz ene regije. Vse, odkar sem se pred nekaj leti prvič udeležila Sarajevskega filmskega festivala, sem si želela pripeljati program Factory v to regijo. To smo zdaj uresničili, zato bi se resnično zahvalila vsem, ki so to omogočili. Že skoraj mesec dni bo, odkar sem dobila priložnost sodelovati z mladimi režiserji iz Slovenije, Bosne, Srbije, Črne gore in Severne Makedonije, z neverjetnimi ekipami produkcijskih partnerjev, igralci… Vsi so neutrudno delali pri petih različnih filmih, s petimi različnimi pari, zgodbami in situacijami. So odprti, plemeniti, več kot profesionalni, ustvarjalni, zabavni... Dobili smo pet čudovitih kratkih filmov, pet zgodb, pet različnih vesolj, ki jih druži skupen duh. Vsak dan, ki sem ga preživela z njimi, je bil posebno darilo. Vsak dan smo se učili, se zabavali in napredovali... Bila je čudovita izkušnja za vse, ki nam je odprla oči in srca. Mislim, da vsi komaj čakamo, da bomo lahko snemali filme v vaših državah!«

Pet kratkih filmov SEE Factory, nastalih v režiserskih parih, nosi naslednje naslove: “Love supreme”, Dušan Kasalica (Črna gora) in Teodora Ana Mihai (Romunija / Belgija); “The Sign” Eleonore Veninove (Severna Makedonjia) in Yone Rozenkiera (Izrael / Švica); “The Right One”, Urška Djukić (Slovenija) in Gabriel Tzafka (Grčija / Danska), “Mommy” Maše Šarović (Srbija) in Sharon Angelhart (Izrael) ter “Spit” Neven Samardžić (Bosna in Hercegovina) in Carolina Markowitz (Brazilija).

Poleg Doroteje Nadrah je pri filmih sodelovala mednarodna igralska zasedba: Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević, Jelena Kordić in drugi.

Povezane novice