Slovenski filmi na 69. Berlinalu

01. februar 2019
Letos sta se v uradni program uvrstila kar dva slovenska manjšinska celovečerna filma.

Od 7. do 17. februarja bo potekal že 69. mednarodni filmski festival v Berlinu. Letos sta se v uradni program uvrstila dva slovenska manjšinska celovečerna filma.

V tekmovalni program se je uvrstil film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske z naslovom Bog obstaja, ime ji je Petrunija. Gre za makedonsko - slovensko – belgijsko – francosko – hrvaško koprodukcijo. Slovenski koproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, za kostumografijo je poskrbela Monika Lorber, za masko Mojca Gorogranc Petrushevska, tajnica režije je bila Petra Trampuž. Vsakega januarja, v makedonskem mestu Štip, krajevni duhovnik v reko vrže leseni križ, za katerim skače na stotine moških. Tistega, ki ga bo potegnil iz vode, bosta spremljali sreča in uspeh. Tokrat za križem spontano skoči tudi Petrunija in uspe križ zgrabiti pred drugimi. Moški so jezni, ker si je ženska drznila sodelovati v njihovem ritualu. Nastane popoln kaos, a Petrunija ne odneha. Svetovna premiera filma bo v nedeljo, 10. februarja ob 16. uri. Tik pred svetovno premiero je film odkupil priznani francoski prodajni agent Pyramide International.

V programski sklop Panorama se je uvrstil film Šivi režiserja Miroslava Terzića. Film je nastal v koprodukciji Srbije, Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Slovenska koproducenta sta Alan Vitezič in Darko Vinkl iz produkcijske hiše Nora, pri filmu sta sodelovala tudi oblikovalec zvoka Julij Zornik in kolorist Emil Svetlik. Šivi obravnavajo temo izginulih novorojenčkov iz beograjskih bolnišnic, ki so po pričevanju stotine staršev proglašeni za mrtve, dejansko pa so bili prodani v posvojitev. Scenarij filma je navdihnilo pričevanje ene od mater, ki verjame, da je bil njen otrok ugrabljen. Po letih preživetih na sodiščih in občinah, dokazujoč svoj sum, verjame, da je po dveh desetletjih iskanja in boja končno našla svojega izginulega sina, 20-letnega fanta, ki živi z novo družino v bližini Beograda. Svetovna premiera filma bo v ponedeljek, 11. februarja ob 20. uri.

Sejemske projekcije bo imelo kar šest slovenskih filmov, med temi sta dve manjšinski koprodukciji: zmagovalec 21. Festivala slovenskega filma Ne bom več luzerka, prvenec režiserke Urše Menart, Posledice, prvenec režiserja Darka Štanteta, Poj mi pesem, dokumentarni film režiserja Mirana Zupaniča in Izbrisana, prvenec režiserja Miha Mazzinija. 

Manjšinski koprodukciji pa sta hrvaški mladinski film Moj dedek je padel z Marsa režiserjev Dražena Žarkovića in Marina Andree Škop in hrvaški igrano – dokumentarni film Dnevnik Diane Budisavljević režiserke Dane Budisavljević, v katerem igra tudi Igor Samobor.

V sklopu Berlinale Meeting Point: KIDS Regio se bo 9. februarja s svojo serijo Zvite pravljice predstavila režiserka Sara Božanić. Zvite pravljice ponujajo novo in močnejšo perspektivo o dobro znanih zgodbah in likih pravljic, pri čemer odstranjujejo predsodke iz klasičnih zgodb. Liki tako presegajo stigmatizacijo v znanih pravljicah. Vsaka ponovno zamišljena pravljica se tako ukvarja z drugačno stigmo, kot so fizični, duševni, rasni, družbeni status, spolna identiteta itn.

Ob festivalu in sejmu pa v Berlinu potekajo še številni drugi dogodki. Že osemnajsto leto poteka Berlinale Talent Campus, ki odkriva nove filmske avtorje iz celega sveta. Letos sta se na Talent Campus uvrstila slovenski producent iz produkcijske hiše Temporama Andraž Jerič – z Jerco Jerič sta producirala tudi film Posledice in režiser Simon Intihar.

Slovenski filmski center - osrednja filmska inštitucija v Sloveniji pa bo že štirinajstič predstaviljala slovenski film na skupnem prizorišču s Čehi in Slovaki, pod skupno znamko CEC-Central European Cinema. V stavbi Gropius Bau, stičišču evropske filmske industrije, bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu.


Katalog celovečernih filmov 2019 se nahaja na tej povezavi.

Povezane novice