Slovenija se prvič predstavlja na sejmu filmskih lokacij v Londonu

29. november 2018
Promocija slovenskih filmskih lokacij bo potekala v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo.

4. in 5. decembra bo v Londonu potekal eden največjih mednarodno priznanih sejmov za promocijo filmskih lokacij FOCUS 2018. Letos se bo s slovenskimi filmskimi lokacijami na njem prvič predstavil tudi Slovenski filmski center, ki v Sloveniji opravlja aktivnosti Filmske komisije in tako nudi podporo tujim filmskim produkcijam, ki želijo snemati v Sloveniji.

Promocija slovenskih filmskih lokacij bo potekala v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo. Gre za nadaljevanje uspešnega sodelovanja, saj smo v letošnjem letu na filmskem festivalu v Cannesu že uspešno predstavili Slovenijo kot filmsko lokacijo. Namen tovrstnih promocijskih dogodkov je promocija Slovenije kot filmske destinacije ter vzpostavitev platforme za vzpostavljanje vezi in znanstev med filmskimi ustvarjalci, v prvi meri med producenti.

Na sejmu bo prisotna tudi delegacija slovenskih filmskih producentov in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. Predstavitve v Londonu pa se bo udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije, njegova ekscelenca mag. Tadej Rupel ter vodja Slovenske turistične organizacije za Veliko Britanijo in Irsko Mladen Ljubišič. 

Slovenija zaradi svoje idiličnosti in slikovitosti ponuja številne raznolike snemalne lokacije, ukrep denarnega povračila tujim produkcijam v višini 25 odstotkov, pa tujim producentom, po zgledu večine evropskih držav, omogoča še dodatno vzpodbudo za snemanje na slovenskih tleh. Med ključne dejavnike, ki uvrščajo Slovenijo med ekskluzivne filmske lokacije, sodijo dobro ohranjeni historični objekti, številnost slikovitih lokacij, ki se nahajajo v neposredni bližini, ter dejstvo, da se lahko v enem dnevu snema tako v gorah kot ob morju.

Tako so lani v Sloveniji snemali producenti iz Velike Britanije, Republike Koreje in Irske. Irski film »The Belly of The Whale«, za katerega glasbo je soustvarjal Janez Dovč, številni slovenski sodelavci pa so sodelovali tudi pri oblikovanju zvoka, v prvi polovici decembra začenja redno distribucijo na domačih tleh. V letošnjem letu pa sta se na slovenskih tleh med drugim že snemali dve televizijski seriji; italijanska »I just wanted to be a rock star« in srbska »Sence nad Balkanom 2«, ter filmi »Who the fuck You Think You Are Slavoj Žižek?« angleškega in »Ne boj se, če te objamem« italijanskega producenta.

Slovenski filmski center je tudi član EUFCN - združenja evropskih filmskih komisij, ki želi s tovrstnimi dogodki kontinuirano vzpodbujati dolgoročne gospodarske učinke mednarodnih sodelovanj na področju filmskega ustvarjanja in promocije.

Povezane novice