Playing Men na 29. mednarodnem festivalu Camerimage na Poljskem in v distribuciji francoskih kinematografov

14. november 2018
V začetku decembra film Playing Men začenja distribucijo v francoskih kinematografih, s čimer se uvršča v skupino redkih slovenskih filmov, ki jim je uspelo prodreti na najbolj vznemirljiv filmski trg na svetu.

Dokumentarni film Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina, najboljši slovenski dokumentarni film leta 2017, je bil od premiere na festivalu FID Marseille julija 2017 predvajan že na približno 50 mednarodnih festivalih po vsem svetu. Na njih je prejel dvanajst nagrad. Zadnja je bila nagrada za najboljši film festivala, prejel jo je na septembrskem festivalu dokumentarnega filma Fünf Seen v bavarskem Starnbergu.

Po tem, ko je bil v oktobru prikazan na dveh festivalih v Argentini, v ZDA, ter na evropskih festivalih v Luksemburgu, Vilni in Münchnu, bo film ta teden predvajan na prestižnem mednarodnem festivalu Camerimage na Poljskem, ki velja za najpomembnejši svetovni filmski festival posvečen filmski fotografiji.

Fotografija filma Playing Men je delo mladega direktorja fotografije Gregorja Božiča in je bila v kritikah ter v obrazložitvah prejetih nagrad skupaj z originalno, lucidno in humorno režijsko obravnavo teme - narave moškosti - večkrat izpostavljena kot eden od izstopajočih kvalitet filma. Božič, sicer tudi sam filmski režiser, z Ivanišinom sodeluje tudi pri njegovem novem celovečernem projektu Oroslan.  Le ta je bil nedavno predstavljen na platformi za filme v produkciji "AGORA Work in Progress", ki je potekal v okviru filmskega festivala v Solunu, in tam prejel eno izmed glavnih nagrad ter podporo za dokončanje.

V začetku decembra pa film Playing Men začenja distribucijo v francoskih kinematografih, s čimer se uvršča v skupino redkih slovenskih filmov, ki jim je uspelo prodreti na najbolj vznemirljiv filmski trg na svetu. Film bo za francosko občinstvo distribuiralo francosko distribucijsko podjetje Shellac Sud, znano po eklektičnem izboru zahtevnejših avtorskih filmov. Playing Men je eden izmed devetih naslovov novega distribucijskega modela za distribucijo eksperimentalnih in hibridnih formatov, ki ga je distributer letos septembra začel z distribucijo zmagovalnega filma iz Locarna iz leta 2017; filmom The Human Surge režiserja Eduarda Williamsa. Playing Men bo premierno predvajan 4. decembra v kinu Forum des Images, istočasno pa bo za francosko tržišče izšel na DVD-ju ter na spletni VOD platformi. Film bodo v Parizu predstavili Matjaž Ivanišin, Gregor Božič in producentka Marina Gumzi.

Playing Men je ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra in Avdiovizualnega centra iz Hrvaške nastal v produkciji produkcijske hiše Nosorogi in v koprodukciji hrvaškega producenta Restart.

Povezane novice