Svetovna premiera filma Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina

09. junij 2017
Dokumentarni film Playing Men, režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina, se je uvrstil v tekmovalni program 28. mednarodnega festivala v FID Marseille, kjer bo doživel tudi svojo svetovno premiero.

Na festivalu se vsako leto predstavi okoli 150 filmov, ki si jih ogleda približno 25.000 gledalcev, letos bo potekal od 11. do 17. julija.

V letošnji mednarodni tekmovalni program so uvrstili 15 filmov, 8 svetovnih in 7 mednarodnih premier. Tekmovalni program je zanimiv tudi zaradi izbire dolžin filmov, saj so med njimi tako celovečerni kot tudi srednjemetražni filmi. Najkrajši film na programu je dolg 49 minut, najdaljši pa kar 225 minut. Film Matjaža Ivanišina je dolg 60 minut.

Zgodba filma pravi: Med snemanjem dokumetarnega filma o moških in igri zapade režiser v globoko ustvarjalno krizo. V obdobju, ki sledi, začne vso svojo okolico doživljati kot del igre. Spomini iz otroštva in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti geste.

Svečane premiere se bodo udeležili režiser Matjaž Ivanišin, direktor fotografije Gregor Božič in producentka Marina Gumzi. Playing Men je nastal pod okriljem produkcijske hiše Nosorogi ter koproducenta Restart iz Hrvaške in ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra in Avdiovizualnega centra iz Hrvaške.

Matjaž Ivanišin je svoj prejšnji dokumentarni film Karpopotnik uspešno predstavil na pomembnih festivalih: leta 2014 premierno v Rotterdamu, potem na festivalu Tribeca v New Yorku, Lizboni, itn.

FID Marseille sodi med najpomembnejše festivale avtorskega filma, prepoznaven je po predstavitvi dokumentarnih produkcij kot tudi igranih filmov. Poleg tega FID Marseille organizira FID Lab – gre za podporno platformo mednarodni koprodukciji in FID Campus, kjer se študentje na delavnicah usposabljajo v različnih filmskih veščinah.

Zadnji slovenski film na festivalu v Marseillu je bil predstavljen leta 2013: to je bil film Deklica in drevo, režiserja Vlada Škafarja. Leta 2009 je Vlado Škafar na festivalu v Marseillu predstavil tudi film Nočni pogovori z Mojco.

Povezane novice