Playing Men prejel nagrado na festivalu FID Marseille

19. julij 2017
Playing Men, dolgometražni dokumentarni film režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina, je v tekmovalnem programu prejel nagrado Georges de Beauregard.

Na 28. Mednarodnem filmskem festivalu FID Marseille je dolgometražni dokumentarni film Playing Men, režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina, v tekmovalnem programu prejel nagrado Georges de Beauregard. Žirijo so sestavljali Fabienne Babe, Nadiu Turinev, Carlos Casas in David Schwartz, predsedoval ji je Sharunas Bartas. Poleg nagrade je film prejel tudi sponzorstvo postprodukcijske hiše Video de poche, ki bo izdelala kopijo DCP filma.

Playing Men je nastal pod okriljem produkcijske hiše Nosorogi ter koproducenta Restart iz Hrvaške in ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra in Avdiovizualnega centra iz Hrvaške.

Georges de Beauregard, po komur je nagrada poimenovana, je bil znani francoski producent, rojen v Marseillu, med drugim je sodeloval pri filmih Prezir, Do poslednjega diha in Žena je žena.

Zgodba filma pravi: Med snemanjem dokumentarnega filma o moških in igri zapade režiser v globoko ustvarjalno krizo. V obdobju, ki sledi, začne vso svojo okolico doživljati kot del igre. Spomini iz otroštva in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti geste.

FID Marseille sodi med najpomembnejše festivale avtorskega filma, prepoznaven je po predstavitvi dokumentarnih produkcij kot tudi igranih filmov. Poleg tega FID Marseille organizira FID Lab – gre za podporno platformo mednarodni koprodukciji in FID Campus, kjer se študentje na delavnicah usposabljajo v različnih filmskih veščinah. Festival je potekal od 11. do 17. julija. V svojem programu ima okoli 150 filmov in letno okoli 25.000 gledalcev v kinematografih, gledališčih, knjižnicah, umetnostnih galerijah in odprtih gledališčih po mestu.

Režiser Matjaž Ivanišin se je že proslavil s svojim dokumentarnim filmom Karpopotnik, leta 2014 ga je premierno predstavil v Rotterdamu, nato na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku, na festivalu Traverse City, ki ga vodi Michael Moore in kasneje zanj prejel tudi več nagrad. Med drugim leta 2015 na 20. MedFilm festivalu v Rimu, istega leta je bil Karpopotnik na Zagrebškem filmskem festivalu razglašen tudi za najboljši dokumentarni film.

Povezane novice