Slovenski filmi na 29. Liffu – Naši filmi doma

26. oktober 2018
Naši filmi doma v Cankarjevem domu

Letošnji Liffe odpira slovenski film Poj mi pesem režiserja Mirana Zupaniča, na sklepni prireditvi pa bo na ogled manjšinska koprodukcija Zimske muhe slovenskega režiserja Olma Omerzuja. Prvenec Ne bom več luzerka scenaristke in režiserke Urše Menart se bo potegoval za osrednjo nagrado festivala, vodomec. V sklopu Predpremiere bo na ogled Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc.

Naši filmi doma v Cankarjevem domu

Letošnji Liffe 7. novembra odpira film scenarista in režiserja Mirana Zupaniča Poj mi pesem. To je celovečerni dokumentarni film, ki ponuja uvid v ključne dele ustvarjalne rasti Vlada Kreslina in obenem oriše kulturni kontekst, znotraj katerega deluje že več kot štirideset let. Zupanič se je rodil  leta 1961 na Ptuju. Diplomiral je iz prava in filmske in televizijske režije na Univerzi v Ljubljani, kjer danes poučuje filmsko režijo. Je režiser dokumentarnih in igranih filmov. Leta 2007 je njegov celovečerni dokumentarni film Otroci s Petrička prejel vesno za najboljši film na 10. Festivalu slovenskega filma.  Režiser o svojem pristopu k dokumentarnemu filmu pravi: »Grem v stvarnost, poskušam čim več razmišljati, opazovati, posneti, razumeti in nato v procesu obdelave materiala odkrivam tisto, česar prej še nisem videl.« Producent filma je produkcijska hiša Arsmedia, koproducenti so MB grip, Zvokarna, Založba Kreslin in Iridium Film. V sklopu festivala si bo film mogoče ogledati še v četrtek, 8. novembra ob 19. uri v Kinu Komuna in v soboto, 10. novembra ob 16.30 uri v Kinu Šiška. Na redni kinematografski spored prihaja 29. novembra na 65. Kreslinov rojstni dan.

Drugi film je Ne bom več Luzerka, prvenec scenaristke in režiserke Urše Menart, letošnje prejemnice vesne za najboljši celovečerni film na 21. Festivalu slovenskega filma. Film je prejel še vesni za najboljši scenarij in najboljšo stransko igralko. Menartova je do zdaj posnela dva celovečerna dokumentarna filma, Nekoč je bila dežela pridnih (2011) in Kaj pa Mojca? (2014). V filmu glavno protagonistko Špelo upodablja Eva Jesenovec, ki je od letos članica ansambla ljubljanske Drame. Poleg nje v filmu med drugim igrajo še Saša Pavček, Brane Završan, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Aljaž Jovanović in Timon Šturbej. Gre za grenko-sladek komični portret »izgubljene« generacije milenijcev, razpete med pričakovanja staršev in neugodne razmere na trgu dela. Režiserka o svojem filmu pravi: »Iz vseh stereotipov sem se skušala malce norčevati. Naše generacije tako ali tako nihče ne jemlje resno, predvsem zaradi nepoznavanja okoliščin, ki so za nas veliko drugačne, kot so bile za mlade pred dvajsetimi leti. Skušala sem se odmakniti od razmer in nanje pogledati s humorne plati. Kaj pa, sem se vprašala, če je to ženska, ki je bila po vseh merilih 'pridna', ki je izpolnila vse zahteve okolice, pa ji to še vedno ni prineslo uspeha?«. Producent filma je produkcijska hiša Vertigo, koproducenti so 100, NuFrame in Radiotelevizija Slovenija. Film bo v sklopu Perspektive in Naši filmi doma na ogled v ponedeljek, 9. novembra ob 19.15 uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, s ponovitvijo v nedeljo, 11. novembra ob 19. uri v Kinu Komuna. V redno kino distribucijo prihaja v drugi polovici januarja 2019.  

Tretji film je celovečerni igrani film režiserke Sonje Prosenc Zgodovina Ljubezni. Prosenčeva je na letošnjem 53. Filmskem festivalu v Karlovih Varih prejela posebno omembo žirije. Gre za prvo koprodukcijo med Slovenijo, Norveško in Italijo, z avtorji in igralci iz vseh treh držav. V glavnih vlogah sta mlada slovenska igralka Doroteja Nadrah, ter priznani norveški igralec Kristoffer Joner. Film sledi Ivi, ki med žalovanjem za materjo, umrlo v nesreči, odkrije njeno skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. Ko preboli prvo razočaranje in občutek izdaje, ugotovi, da lahko z Erikom deli svojo izgubo. Film je na letošnjem 21. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo fotografijo in vesno za poseben izvirni filmski dosežek, ter posebno priznanje festivala na letošnji 23. izdaji v Splitu. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Monoo, koproducenti so Incitus Films, Nefertiti Film, v sodelovanju z RAI Cinema in Radiotelevizijo Slovenija. Film je prav tako prejel finančna sredstva s strani Fondo Regionale per l’Audiovisivo del Friuli Venezia Giulia, Zefyr Media Fund, Norwegian Film Institute, Eurimages, FVG Film Commission, ter nastal s podporo Eurimages, Creative Europe – MEDIA. V sklopu projekta Naši filmi doma in sekciji Predpremiere bo na sporedu v ponedeljek, 12. novembra, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, s ponovitvijo v sredo, 14. novembra ob 17. uri v Kinodvoru. V redno kinematografsko distribucijo prihaja pomladi 2019.

Manjšinska koprodukcija

Celovečerni igrani film režiserja Olma Omerzuja Zimske muhe je češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija. Slovenski (ko)producent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film. Omerzu je na letošnjih Karlovih Varih prejel nagrado za režijo in posebno omembo ekumenske žirije. Tokratni Omerzujev film govori o navihanem samozavestnem Mári in malce čudaškem Heduš, ki se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva, seveda z avtom. Navsezadnje bo Mára kmalu praznoval petnajsti rojstni dan. Film ceste o muhah, ki včasih brenčijo naokrog tudi sredi zime, in zgodba, ki – preden se konča na policijski postaji – pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih, čeprav ne veš natančno, kakšnih. Na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu je bil prikazan v sekciji sodobnega svetovnega filma, na filmskem festivalu centralne in vzhodne Evrope v Luksemburgu je film prejel posebno nagrado žirije. Je tudi Češki kandidat za tujejezičnega oskarja. Začetek redne distribucije bo film doživel s premiero v ljubljanskem Kinodvoru 16. novembra.

V sekciji Ekstravaganca bo predstavljen film Ederlezi vzhaja prvenec srbskega režiserja Lazarja Bodroža, v njem pa igrata slovenska igralca Maruša Majer in Sebastian Cavazza. Stilizirana, v bližnjo prihodnost postavljena znanstvenofantastična zgodba prevprašuje razmerje moškega in ženske, človeka in stroja. Film je na FEST-u 2018  v Beogradu prejel nagrade za najboljši domači film, najboljšo režijo, najboljšo igralko in najboljšega igralca. Na sporedu bo v sredo, 14. novembra ob 19.15 uri v Kinu Šiška, petek, 16. novembra ob 21.30 uri v Kinu Komuna in v soboto, 11. novembra ob 19. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

Evropa na kratko – tekmovalni program kratkih filmov

V sklopu sekcije kratkih filmov bo na programu tudi večkrat nagrajeni animirani film Celica / The box režiserja Dušana Kastelica. V družbi preostalih štirih si ga boste lahko ogledali v torek, 13. novembra ob 21.15 uri v Kinodvoru. V majhni celici so natlačena čudna bitja s plosko glavo, ki dneve preživljajo v zdolgočasenem dremežu. Nekega dne med njimi iz drobne sadike vzklije bitje, ki je zelo drugačno od njih; polno življenja in energije! Medtem ko odrašča, gre s svojimi vragolijami sosedom čedalje bolj na živce. Dokler jim nekega dne dobesedno ne zraste prek glave … Producent filma je Bugbrain, Inštitut za animacijo, koproducent je Radiotelevizija Slovenija.

Vsi filmi, razen Ederlezi vzhaja, so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice