Mednarodna premiera filma Rudar v Varšavi s štirimi projekcijami

12. oktober 2017
Film Rudar, v režiji Hanne A. W. Slak, bo svojo mednarodno premiero doživel na 33. mednarodnem filmskem festivalu v Varšavi.

Film Rudar, v režiji Hanne A. W. Slak, bo svojo mednarodno premiero doživel na 33. mednarodnem filmskem festivalu v Varšavi, ki bo potekal od 13. do 22. oktobra. Na sporedu bo štirikrat, prvič v ponedeljek, 16. oktobra ob 18.30 uri. Za nagrado se bo v mednarodni konkurenci potegovalo skupno petnajst filmov: dva iz Francije, trije iz Poljske in po eden iz Nemčije, Švedske, Irana, Rusije, Turčije, Romunije, Filipinov, Estonije, Kitajske in Slovenije. Festival je bil ustanovljen leta 1985 in od leta 2009 sodi v elitno festivalsko skupino, priznano s strani Mednarodne zveze združenja filmskih producentov, kamor sodijo tudi festivali v Cannesu, Benetkah, Berlinu, Locarnu, San Sebastijanu, Karlovih Varih, itn.

Zgodba filma aktualizira še zmeraj odprta vprašanja povojnih grobišč, saj Rudar v zapuščenem rudniku odkrije posmrtne ostanke tisočih žrtev iz časa po drugi svetovni vojni. Da bi jim omogočil dostojen pokop in s tem ohranil lastno človečnost, se zoperstavi zunanjemu svetu.

Igrani film Hanne Slak je nastal po življenjski zgodbi zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in njegovi avtobiografiji Nihče, ki je ob filmu dejal: »Upam le, da se bo nekaj končno premaknilo in bodo ljudje dojeli, da ni naših in njihovih žrtev.«

Poleg nominacije za tujejezičnega oskarja se film ponaša tudi s tremi nagradami vesna, ki jih je prejel na letošnjem 20. Festivalu slovenskega filma. Vlado Gojun je prejel vesno za najboljšo montažo, Leon Lučev je prejel vesno za najboljšo glavno moško vlogo, Hanna A. W. Slak je prejela vesno za najboljšo režijo. »Smo generacija, ki ji je bila druga svetovna vojna pripovedovana kot čas herojskih dejanj bork in borcev za svobodo, pravičnost in enakopravnost, generacija, ki je ta boj ponotranjila kot najvišjo humanistično vrednoto; smo tudi generacija, ki je izkopala dokaze o nekakšni drugačni zgodovini, zamolčani, skriti, a boleče prisotni v kolektivni podzavesti. Kako v tem kontekstu ohraniti vero v humanistične vrednote, ki so naša najdragocenejša dediščina? Kakšna je naša vloga pri razpletanju zgodovinskih vozlov preteklosti? Odgovor Rudarja je preprost: resnici pogledati pogumno v obraz,« o svojem filmu pove režiserka, ki se bo tudi udeležila mednarodne premiere v Varšavi.

Ni prvič, da bo slovenski film predstavljen mednarodnemu občinstvu na poljskem. V tekmovalnem programu 1. in 2. filmi je prvenec Zapelji me Marka Šantića, leta 2013, na 29. ediciji festivala prejel posebno omembo žirije.

Poleg Rudarja pa svojo mednarodno pot uspešno nadaljuje tudi film Moški ne jočejo, prvenec bosansko - hercegovskega režiserja in scenarista Alena Drljevića, ki je na 52. mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih v tekmovalnem programu prejel posebno nagrado žirije in nagrado mednarodne mreže Europa Cinemas [Evropa Sínemas] za najboljši evropski film. Gre za manjšinsko koprodukcijo štirih držav - Bosna in Hercegovina, Slovenija, Hrvaška in Nemčija. Film bo prikazan na 22. mednarodnem filmskem festivalu v Busanu, v Koreji, v tekmovalni sekciji Flash Forward, kjer bo skupno predstavljenih sedemintrideset filmov. Festival poteka od 12. do 21. oktobra.

Oba filma je finančno podprl Slovenski filmski center.

Povezane novice