Slavnostna predpremiera Posledic v Cankarjevem domu

11. oktober 2018
Slavnostna projekcija filma je potekala v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od lanske jeseni.

Včeraj, v sredo 10. oktobra ob 20. uri, je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma potekala slavnostna predpremiera filma Posledice, prvenec scenarista in režiserja Darka Štanteta. Slavnostna projekcija filma je potekala v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od lanske jeseni.

V filmu igrajo Matej Zemljič, ki je na letošnjem 21. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo glavno moško vlogo, Timon Šturbej, ki je na istem festivalu prejel vesno za najboljšo stransko moško vlogo ter Gašper Markun, Lovro Zafred, Rosana Hribar, Dejan Spasić, Blaž Setnikar, Iztok Drabik Jug in Lea Cok. V pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo je režiser dejal: »Zanimivo je, da so fantje, ki jih gledamo v glavnih vlogah, v resnici čisto drugačni. Naj povem, da mi ni všeč overacting. Tudi igralcem sem dal jasno vedeti, da tega v filmu ne bo. Prosil sem jih, naj igrajo z manjšo intenziteto, da jih bom že opozoril pri posameznih prizorih, ko bodo potrebne potencirane emocije. Sama dramaturgija in dogajanje sta bila ves čas postavljena tako, da brutalna nihanja v zgodbi niso ves čas prisotna, vmes je nek navidezni prosti tek. S tem sem želel predstaviti življenje takšno, kot je, saj se omenjena nihanja tudi v vsakdanu ne dogajajo skozi.«

Film nam prikaže 18-letnega Andreja, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev pod vodstvom Željka, ki ga kmalu vzame pod svoje okrilje, in pod pritiskom novega okolja hkrati poskrbeti, da njegova skrivnost ne pride na plan.

»Ob vrednotah, ki jih otroci prevzamejo od staršev, so tu še vrednote, ki vladajo v družbi. V času turbokapitalizma so zagotovo največje vrednote denar, zabava in nedelo. Med mladimi je razširjeno prepričanje, da se jim ne splača vlagati truda v delo zato, da bi nekaj dosegli, ampak se jim zdi, da jim ta nekaj kar pripada,» je o svojem filmu za Slovensko tiskovno agencijo pred predpremiero še povedal Štante.

Posledice uspešno prodirajo na tuje trge, med drugim bo film v letu 2019 na ogled v ZDA, Kanadi, Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji. Jeseni 2019 pa prihaja tudi na kanale HBO Europe in njihovo platformo HBO Go. Svojo festivalsko pot film nadaljujejo že naslednji teden, ko bo film predvajan na prestižnem festivalu BFI London Film Festival v programu "Dare".

Producenta filma sta Jerca Jerič in Andraž Jerič iz produkcijske hiše Temporama. Koproducenti filma so Zwinger Film, Nuframe in 100. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, v slovenske kinematografe pa prihaja 18. oktobra.

Povezane novice