Celovečerni igrano – dokumentarni film Cankar v Cankarjevem domu

28. september 2018
Včeraj, v četrtek 27. septembra, je bila v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od lanske jeseni, ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera celovečernega igrano-dokumentarnega filma Cankar scenarista in režiserja Amirja Muratovića.

V filmu igrajo: Rok Vihar, Lara Vouk, Helena Peršuh, Katarina in Lucia-Maria Kresitschnig, Jaka Lah, Urška Taufer, Luka Cimprič, Robert Prebil, Uroš Kaurin, Nina Rakovec, Matej Recer, Mitja Manček, Sara Dirnbek in Patrizia Jurinčič. V filmu so prisotni tudi govorci: Erwin Koestler, Matjaž Kmecl, Mile Korun, Igor Koršič, Tone Smolej, Mihael Glavan, Marijan Rupert, Marjan Dolgan, Francka Premk, Mikalvž Komelj, Nives Kovač in Silvan Omerzu. 

Pozorno branje Cankarjevih del namreč razkriva številne podrobnosti iz njegovega življenja. Spuščal se je v nenavadna razmerja, z gospodinjo in nato hčerjo pri Löfflerjevih na Dunaju, z dekleti na ljubljanskem Rožniku. Marsikaj je opisal, še preden se mu je zares zgodilo. Igrani in animirani prizori nam odkrivajo pisateljevo zasebnost, v dokumentarnem delu pa se soočimo z mitologijo, ki jo je v dobrem stoletju ustvarila cankarologija.

Kot je za spletni portal MMC povedal scenarist in režiser Muratović ga med drugim zanimata razmerji z gospodinjo in nato še hčerjo pri Löfflerjevih na Dunaju - igrani del se zato začne v novembru 1899, ko se Cankar kot podnajemnik nastani v njihovem majhnem kabinetu, in nato protagonista spremlja vse do njegove smrti. "Premalo se zavedamo, da je pisatelj na Dunaju živel deset let in tam ustvaril večino svojega opusa," pravi avtor. "Zdi se mi, da se v biografskih portretih prepogosto "zaženemo" na Vrhniko ali na Rožnik, dunajsko obdobje pa je prezrto."

Direktor fotografije in producent filma je Rado Likon iz produkcijske hiše Cebram. Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, koproducent je RTV Slovenija. Od oktobra do predvidoma januarja si ga bo mogoče ogledati v Art kino mreži Slovenije.

Naslednja slavnostna premiera v sklopu dogodkov Naši filmi doma bo 10. oktobra, ko si bomo ogledali film Posledice, prvenec scenarista in režiserja Darka Štanteta, ki je na letošnjem 21. Festivalu slovenskega filma prejel kar štiri vesne.

Povezane novice