Muratovićev Cankar v Cankarjevem domu

25. september 2018
V sklopu projekta Naši filmi doma bo v četrtek, 27. septembra ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera celovečernega igrano-dokumentarnega filma Cankar scenarista in režiserja Amirja Muratovića.

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od lanske jeseni, bo v četrtek, 27. septembra ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera celovečernega igrano-dokumentarnega filma Cankar scenarista in režiserja Amirja Muratovića. Režiser o svojem filmu pravi: »Zanimalo me je prepletanje dokumentarnega in igranega; igrani prizori so prežeti s Cankarjem, z njegovimi dialogi, osebami, oblačili, kretnjami, prostori, kakor jih je sam opisoval in s situacijami, za katere domnevamo, da jih je zares doživel – velikokrat nekaj let po tistem, ko jih je zapisal.«

Pozorno branje Cankarjevih del namreč razkriva številne podrobnosti iz njegovega življenja. Spuščal se je v nenavadna razmerja, z gospodinjo in nato hčerjo pri Löfflerjevih na Dunaju, z dekleti na ljubljanskem Rožniku. Igrani in animirani prizori nam odkrivajo pisateljevo zasebnost, v dokumentarnem delu pa se soočimo z mitologijo, ki jo je v dobrem stoletju ustvarila cankarologija.

V filmu igrajo: Rok Vihar, Lara Vouk, Helena Peršuh, Katarina in Lucia-Maria Kresitschnig, Jaka Lah, Urška Taufer, Luka Cimprič, Robert Prebil, Uroš Kaurin, Nina Rakovec, Matej Recer, Mitja Manček, Sara Dirnbek in Patrizia Jurinčič. Protagonist Rok Vihar o svoji vlogi pove, da je bilo najtežje iz obilice razlag, mnenj in interpretacij o Ivanu izluščiti tisto, kar je vsaj približno podobno resnici. »Toliko ljudi se je hotelo od njegove smrti samo uresničiti z razlagami o Cankarju, da se zdi prav, da ima možnost spregovoriti s svojimi besedami. Dejansko so vse besede v igranih sekvencah njegove,« poudarja Vihar.

Scenarist in režiser Amir Muratović podpisuje blizu 80 dokumentarnih filmov za Televizijo Slovenija, tudi o sodobnikih Ivana Cankarja: bratrancu Izidorju Cankarju, prijatelju Franu Saleškemu Finžgarju, Matiji Jami, Angeli Piskernik, Maksu Fabianiju in Jožetu Plečniku.

Direktor fotografije in producent filma Rado Likon je pod okriljem svoje produkcijske hiše Cebram med drugim realiziral dokumentarne filme o Iti Rini, Almi Karlin in Suniti Williams. Posnel je več kot 20 celovečernih filmov.

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, koproducent je RTV Slovenija. Od oktobra do predvidoma januarja si ga bo mogoče ogledati v Art kino mreži Slovenije.

Povezane novice