Slovenski filmi nagrajeni na 11. mednarodnem festivalu filmske režije v srbskem Leskovcu

22. september 2018
Drugo nagrado Živojina Žika Pavlovića je prejel Janez Burger za film Ivan, tretjo nagrado pa Hanna Slak za film Rudar.

Mednarodni festival filmske režije (LIFFE), na katerem prikažejo najboljše filme iz držav bivše Jugoslavije, je potekal od 18. do 22. septembra. V glavnem tekmovalnem programu so prikazali 15 celovečernih filmov iz Srbije in regije, od tega devet premierno. Slovensko kinematografijo so na festivalu zastopali filmi Rudar režiserke Hanne Slak, Slovenija, Avstralija in jutri ves svet režiserja Marka Naberšnika, Družinica režiserja Jana Cvitkoviča in Ivan režiserja Janeza Burgerja. V študentski kategoriji je bil predvajan kratki igrani film Risk režiserke Tine Novak. 

Na sporedu je bil tudi film Ederlezi Rising, ki ga je režiral Lazar Bodoroža, v njem pa igrata tudi slovenska igralca Maruša Majer in Sebastijan Cavazza.

Prvo nagrado in Gradn Prix, poimenovano po srbskem režiserju Živojinu Žiki Pavloviću, je prejel makedonski režiser Vladimir Blaževski za film Leto opice. Člani žirije Ademir Kenović režiser iz Bosne in Hercegovine, srbski režiser Dragan Marinković in igralka Marija Bergam so soglasno odločili, da je Leto opice film, v katerem se uživa. Hkrati prikazuje, kaj se dogaja na tem področju, ko je duh izpuščen iz steklenice ali ko opica pobegne iz živalskega vrta. Slovenska koproducentka filma je Viva Videnović iz produkcijske hiše Zavod Strup.

Drugo nagrado, poimenovano po velikanu jugoslovanskega filma, je prejel Janez Burger za film Ivan: »Za močno ljubezensko zgodbo, ki jo vsi prepoznamo in je predstavljena na svež in trpek način. Prvotna zgodba je povedana na izredno ustvarjalen način, ki ga vodi mojstrska roka režiserja Janeza Burgerja. Hkrati naredi vtis, kot da zgodbo gledamo prvič,« je v obrazložitvi zapisala žirija.

Tretjo nagrado Živojina Žika Pavlovića je prejela Hanna Slak za film Rudar, ki ji je po mnenju žirije uspelo narediti zanimiv triler. Žirija je v obrazložitvi prav tako zapisala, da: »Na podlagi resnice dogajanj dveh vojn v naši regiji, ta šokantna zgodba nakazuje, da se tragični dogodki na žalost ponavljajo.«

Lani je drugo nagrado prejel slovenski režiser Damjan Kozole za režijo filma Nočno življenje. Posebno omembo žirije pa sta lani prejela Igor Šterk za film Pojdi z mano in bosanski režiser Alen Drljević za film Moški ne jočejo.

 

Slovenski film zmagal tudi v študentski kategoriji

V okviru študentskega programa je tekmovalo 12 filmov iz celotne regije. Žirija, v sestavi režiserjev Milana Kneževića in Koste Pesevskega, je nagrado “Radomir Bajo Šaranović” za najboljšo režijo podelila slovenski režiserki Tini Novak za film Risk, ki smo si ga letos lahko ogledali tudi na 21. Festivalu slovenskega filma. »To je film, ki govori o odnosih med moškimi in ženskami iz različnih percepcij dojemanj dveh polov. Režiserka gradi film na osebnem poznavanju in razumevanju teh razlik,« je obrazložila žirija.

Drugo nagrado je osvojila Tamara Todorović za film Roze, tretjo nagrado pa film Oče hrvaškega študenta Tomasa Petruška.

Vsi slovenski filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Na festivalu, ki ga organizira Kulturni center v Leskovcu, so med drugim uvodoma podelili tudi nagrado za življenjsko delo. Letos jo je prejel srbski režiser Slobodan Šijan.

Mednarodni festival (LIFFE) je bil ustanovljen leta 2008 z namenom promocije in spodbujanja filmskih ustvarjalcev in njihovih del iz bivše jugoslovanske regije.

Povezane novice