Slovenski filmi na 65. Puljskem festivalu

11. julij 2018
Osrednji filmski hrvaški festival je letos v svoj program uvrstil trinajst slovenskih filmov.

Osrednji filmski hrvaški festival, ki bo potekal od 14. do 22. julija, je letos v svoj program uvrstil lepo bero slovenskih filmov, skupaj kar 13.  

Od celovečernih igranih filmov si bodo v spremljevalnem programu obiskovalci lahko ogledali štiri filme, in sicer Ivan, v režiji Janeza Burgerja, katerega zgodba pripoveduje o mladem dekletu, ujetim v nasilno korupcijsko afero. Dekle je prisiljeno v nemogočo odločitev med moškim, ki ga obsesivno ljubi in svojim novorojenčkom. Film je nazadnje zmagal letos aprila na šesti ediciji festivala Let's CEE na Dunaju, sicer pa ga je žirija 20. Festivala slovenskega filma nagradila s šestimi vesnami, med drugim za najboljši celovečerni igrani film in najboljšo glavno žensko vlogo. Poleg Maruše Majer v filmu igrajo še Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Mojca Funkl, Branko Šturbej, Polona Juh, Leon Lučev in Peter Musevski. Rudar scenaristke in režiserke Hanne Slak, ki je bil tudi letošnji kandidat za tujejezičnega oskarja je prav tako na 20. Festivalu slovenskega filma prejel tri nagrade vesna. Vlado Gojun je prejel vesno za najboljšo montažo, Leon Lučev je prejel vesno za najboljšo glavno moško vlogo, Hanna Slak je prejela vesno za najboljšo režijo. Zgodba filma je pretresljiva resnična zgodba preprostega človeka, ki je tvegal vse, da bi naredil to, kar je prav in tako razkril eno najsrhljivejših skrivnosti slovenske povojne zgodovine. Gledalci bodo film Rudar lahko doživljali v enem najlepših kinodvoran na prostem  - v Puljski Areni.

Leon Lučev igra tudi v manjšinski koprodukciji Moški ne jočejo,  bosansko - hercegovskega režiserja in scenarista Alena Drljevića. Večkrat nagrajeni film prikazuje skupino veteranov, ki so bili v vojni na področju nekdanje Jugoslavije. Da bi se soočili s svojo preteklostjo, jih je zbrala mirovna organizacija, a od srečanja nihče ne pričakuje popolnega soglasja. Vsaka neizgovorjena beseda in napačno razlagan pogled lahko nenadoma izbruhnejo in zanetijo stare spore. Sledi še Vztrajanje, režiserja Miha Knifica, ki je mozaična pripoved o dogodkih, ki so zaznamovali glavne like. Vsaka posamezna zgodba odslikava misli, cilje, strahove in želje svojega junaka ter jih skuša ubesediti skozi notranje monologe, redkobesedna izpraševanja o samem sebi, skozi spomine in izpovedi. Filmski kolaž raznolikih intimnih življenjskih zgodb želi pripovedovati o fenomenu človeka. Tudi ta film je na lanskem 20. Festivalu slovenskega filma prejel nagrado vesna za najbolj izvirni avtorski prispevek (eksperimentalno AV delo), ter Eurimages Lab Award v Karlovih Varih. V njem je svojo zadnjo vlogo odigrala tudi legendarna Štefka Drolc.

V sekciji dokumentarnega programa bo izmed šestih filmov na ogled Codelli scenarista in režiserja Miha Čelarja. Gre za celovečerni igrano-dokumentarni film o malo znanem filmskem projektu slovenskega izumitelja barona Antona Codellija. V sekciji kratkih igranih filmov pa bo izmed petih na ogled Tiho režiserke Barbare Zemljič, kjer se mora v terapijah z mlado pacientko izkušena psihologinja znova soočiti z lastno osebno dramo, povezano z dementnim očetom. Na videz nepovezana dogodka izrišeta pečat, ki ga je pustila globoka travma, razpira pa se možnost odpuščanja, četudi v jeseni življenja.

V sekciji otroškega programa Pulica + bosta dva kratka lutkovna animirana filma Koyaa – leteči zvezek in Koyaa – razigrani avtomobilček, avtorja Kolje Sakside. Prav tako tudi Nočna ptica, animatorke Špele Čadež, ki je pred kratkim postala članica Akademija za filmsko umetnost in znanost za podeljevanje prestižne nagrade oskar in igrani, celovečerni film iz leta 2016 Pojdi z mano, v režiji Igorja Šterka. Zgodba filma pripoveduje o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu in junaštvu. Topel, a napet in mestoma srhljiv film se osredotoča na to, kaj se zgodi v današnjem svetu, ko tehnologija zataji in pridejo na plan »primarni« človeški instinkti.

V študentski sekciji pa se bosta predstavila dva študenta Akademije za gledališče, radio film in televizijo iz Ljubljane: scenaristka in režiserka Neli Maraž s kratkima filmoma Domov k spominu in Kar ostane ter režiser Jure Dostal s kratkim filmom  Še sreča!.

Povezane novice