Družina in Playing Men prejela nagrade na festivalu Underhill Fest v Črni gori

14. junij 2018
Na 9. Underhill Fest, mednarodnem festivalu dokumentarnega celovečernega filma, sta nagrade prejela Družina režiserja Roka Bička ter Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina.

Festival je potekal od 5. do 12. junija v Podgorici.

Žirija v sestavi: režiser Marko Grba Singh (Srbija), producentka Miljenka Čogelja (Hrvaška) in režiser Ivan Salatić (Črna gora), je observacijskemu dokumentarnemu filmu Družina podelila nagrado občinstva in posebno omembo žirije v regionalni sekciji, Playing Men pa je prejel nagrado žirije regratova lučka za najboljši film v regionalni sekciji. 

V svojih obrazložitvah je žirija zapisala, da Playing Men s svojo kolektivno strukturo vodi skozi poetično potovanje po sredozemskih državah ter na duhovit in lahek način prikazuje številne igre, ki jih igrajo moški. Film prav tako raziskuje odnos do tradicije in tekmovalnosti, ter se vešče poigrava s terminologijo »igra – play«, kar se v filmu odraža skozi šport, glasbo in »igro«. Playing Men je odličen primer hibridnega dela, v katerem se brišejo meje med dokumentarnim in igranim filmom v kombinaciji z življenjem kot takšnim, s trenutki meta-filma. Družina je pogumen in hkrati vznemirljiv observacijski dokumentarni film, ki razširja in preučuje družinski koncept in v tem procesu pusti gledalcu veliko vprašanj in čustev. Najpomembneje je, da dokumentarni film s pomočjo protagonista ali gledalca neposredno in brez manipulacije sprašuje, kaj je in kaj je lahko celotna družina.

Film Playing Men je prejel tudi nagrado »Prêmio Olhar« za najboljši film festivala, na mednarodnem festivalu Olhar de Cinema, v brazilskem mestu Curitiba.

Oba filma sta bila nagrajena na lanskem Festivalu slovenskega filma, prvi je prejel vesno za najboljši dokumentarni film in drugi vesno za najboljši film festivala. Oba imata še nekaj nagrad iz tujine: Playing Men je bil med drugim nagrajen na mednarodnem festivalu avtorskega filma FID v Marsseilu, Družina pa je zmagala v sekciji Teden kritike na 70. mednarodnem festivalu v Locarnu.

Ivanišinova zgodba sledi snemanju dokumentarnega filma o moških in igri, pri katerem režiser zapade v ustvarjalno krizo, nato začne okolico doživljati kot del igre. V Družini gledalec spremlja deset let resničnih trenutkov v življenju Mateja, ki je odrasel v družini oseb s posebnimi potrebami. Spoznava ga od otroštva, preko najstniških let do rojstva hčerke Nie, ko se znajde v vlogi očeta. Sledijo nesoglasja za hčerino skrbništvo, razmerje s 14-letnico in težka ločitev.

Povezane novice