Playing Men in Družina na 15. Filmskem festivalu Crossing Europe v Linzu

25. april 2018
Festivala se bosta udeležila oba režiserja.

Od 25. do 30. aprila v avstrijskem Linzu poteka 15. festival Crossing Europe, v sklopu katerega se bosta predstavila tudi dva slovenska dokumentarna filma in sicer večkrat nagrajena Družina režiserja Roka Bička in Playing Men režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina.

Družina se bo potegovala za zmago znotraj enajstih filmov tekmovalnega dokumentarnega progama in bo na sporedu v petek, 27. aprila ob 11. uri, ter v nedeljo, 29. aprila ob 13.30 uri. Ivanišinov Playing Men pa bo predstavljen v sekciji »prihodnje generacije« evropskih filmskih ustvarjalcev, ki poteka v sodelovanju z iniciativo »Cinema Next Europe«. Skupno se bo v tej sekciji predstavilo enajst filmov, Playing Men bo na ogled v petek, 27. aprila ob 21.30 uri in v soboto, 28. aprila ob 16. uri. Festivala se bosta udeležila oba režiserja.

Zgodba filma Playing Men pravi: Med snemanjem dokumentarnega filma o moških in igri zapade režiser v globoko ustvarjalno krizo. V obdobju, ki sledi, začne vso svojo okolico doživljati kot del igre. Spomini iz otroštva in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti geste. 

Film je do sedaj prejel številne nagrade, med drugim: vesna za najboljši dokumentarni film – 20. FSF, Portorož, nagrada Georgesa de Beauregarda – FIDMarseille, kjer je doživel tudi svojo svetovno premiero. Nagrada za podporo francoski distribuciji – Entrevues Belfort pa je nedavno tudi obrodila sadove, saj je producentka Marina Gumzi iz produkcijke hiše Nosorogi podpisala pogodbo s francoskim distributerjem Shellacom, ključnim za avtorske filme v Franciji. Shellac je v zadnjem času distribuiral filme kot so Western režiserke Valeske Griesbach, Jeune femme režiserke Laetitie Dosch (Cannes, Caméra d’Or 2017) in vse filme portugalskega režiserja Miguela Gomesa. Francoska javnost si bo tako film lahko ogledala še to leto, prav tako pa tudi vsi, ki bodo v maju obiskali festivale Documentamadrid v Španiji, IsReal - Festival di Cinema del Reale na Sardiniji, IndieLisboa na Portugalskem in Docaviv, Tel Aviv International Documentary Film Festival v Izraelu.

Družina predstavlja resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let osrednjega lika in ni na sledi senzacijam, temveč občutjem. Prejemnik vesne na 20. jubilejnem Festivalu slovenskega filma za najboljši celovečerni film je nastal v produkciji Cvinger filma, Zavoda za kulturne dejavnosti, v njem pa nastopajo: Matej Rajk, Nia Kastelec, Barbara Kastelec, Alenka Rajk, Mitja Rajk, Boris Rajk, Ivka Gruden, Emanoela Škulj, Robert Krese, Aleksej Kastelec, Estera Dvornik in Gabrijela Simetinger. Observacijski dokumentarni film je zmagal tudi na lanskem tednu kritike v Locarnu in je prva slovensko-avstrijska koprodukcija, ki sta jo finančno podprla Slovenski filmski center in Avstrijski filmski inštitut. Predvajan bo tudi v začetku maja na Dok Fest v Münchnu, v sklopu programa »Best of Fests«.

Festival Crossing Europe je namenjen ideji o dostopnosti prefinjenega evropskega filmskega ustvarjanja v Linzu in ponuja priložnost za neposredno izmenjavo s predstavniki filma iz vse Evrope. Letno ga obišče okoli 23.000 obiskovalcev. Po več letni finančni podpori LET'S CEE festivala na Dunaju, Skica, slovenski kulturni center letos prvič podpira tudi filmski festival v Linzu.

Povezane novice