Vztrajanje napolnilo Linhartovo dvorano Cankarjevega doma

15. april 2018
Film je nastajal devet let in prepleta dvajset zgodb, je slovensko-srbska-hrvaško-italijanska koprodukcija. Naslednja slavnostna premiera v sklopu dogodkov Naši filmi doma bo jeseni.

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od lanske jeseni, se je včeraj v soboto, 14. aprila ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma odvila slavnostna premiera celovečernega filma Vztrajanje režiserja Miha Knifica.

Na slavnostni premieri je bila prisotna številčna filmska in igralska ekipa, med drugim: Štefka Drolc, Ivanka Mežan, Brane Grubar, Bine Matoh, Saša Pavček, Marie Theresa Lohr, Tomaž Štular, Nedžad Nuridin, Aljaž Tepina, Borut Berden in mnogi drugi. Prisoten je bil tudi minister za kulturo Anton Peršak.

Film, ki je nastajal devet let in prepleta dvajset zgodb, je slovensko-srbska-hrvaško-italijanska koprodukcija in je na lanskem 20. Festivalu slovenskega filma prejel nagrado vesna za najbolj izvirni avtorski prispevek (eksperimentalno AV delo), Ivanka Mežan je prejela vesno za najboljšo stransko žensko vlogo in Brane Grubar vesno za najboljšo stransko moško vlogo. V svojih utemeljitvah za obe najboljši stranski vlogi je žirija zapisala: »Ivanka Mežan je zaigrala lik ženske, ki je priča zadnjim vzdihljajem svojega ljubega moža. Sredi temačnega hodnika bolnišnice se odvija tiho, nemo poslavljanje, kjer obupano išče človeško prisotnost, a je nihče ne vidi ne sliši. Igralki je bila situacija izziv, da je z minimalno igro vsak trenutek vedno globlje odstrla pogled v srce in dušo svojega lika in s tem narekovala trajanje kadra in ritem celotne sekvence. Brane Grubar je upodobil popotnika na obali počitniškega mesta, kjer se je poletje že zdavnaj poslovilo. Tudi sam se je prišel poslovit od pepela žare, ki jo skriva v naročju. Njegov pogled drsi po gladini morja in takrat ga, kot bi se navzel njegovega plimovanja, preplavijo čustva. Igralec je vztrajal v njihovem zanosu in njegov lik prepustil nekontroliranim gestam, ki so pepel ljubljene osebe namesto k morju, mehanično, samodejno nosile v njegova usta. S ponotranjeno igro Braneta Grubarja se je skoraj banalni pogreb spremeni v veličastno izpoved ljubezni.«

Vztrajanje je mozaična pripoved o dogodkih, ki so zaznamovali glavne like. Vsaka posamezna zgodba odslikava misli, cilje, strahove in želje svojega junaka ter jih skuša ubesediti skozi notranje monologe, redkobesedna izpraševanja o samem sebi, skozi spomine in izpovedi. Filmski kolaž raznolikih intimnih življenjskih zgodb želi pripovedovati o fenomenu človeka.

Dogodek je povezoval Nejc Šmit, naslednja slavnostna premiera v sklopu dogodkov Naši filmi doma pa bo jeseni.

Film Vztrajanje bo na sporedu v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije in sicer: v Linhartovi dvorani Radovljica 14. in 15. aprila, v Kinodvoru od 15. aprila, v Mestnem kinu Domžale 19. (prisotnost režiserja) in 30. aprila, v Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj in v Kinu Sežana 19. aprila, v Kinu Trbovlje 20. (pogovor s filmsko ekipo) in 24. aprila, v Kinu Sora Škofja Loka od 20. do 22. aprila, v Art kinu Odeon Izola od 8. do 11. maja, ter v Mestnem kinu Ptuj 17. maja (pogovor s filmsko ekipo).


Posnetek iz premiere, avtor: Igor Mašera

Povezane novice