Slavnostna premiera filma Vztrajanje

06. april 2018
V soboto, 14. aprila ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v sklopu projekta Naši filmi doma.

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od lanske jeseni, bo v soboto, 14. aprila ob 20. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma slavnostna premiera celovečernega filma Vztrajanje režiserja Miha Knifica. Gre za slovensko-srbsko-hrvaško in italijansko koprodukcijo, slovenski producent je produkcijska hiša Nukleus, distributer pa Fivia.

Vztrajanje je mozaična pripoved o dogodkih, ki so zaznamovali glavne like. Vsaka posamezna zgodba odslikava misli, cilje, strahove in želje svojega junaka ter jih skuša ubesediti skozi notranje monologe, redkobesedna izpraševanja o samem sebi, skozi spomine in izpovedi. Filmski kolaž raznolikih intimnih življenjskih zgodb želi pripovedovati o fenomenu človeka. Ravno zato si liki v filmu ne delijo kraja ali časa dogajanja, ne vedo drug za drugega in nikoli ne bodo. Kar jih povezuje je njihova volja po preživetju takrat, ko je življenje najtežje. Z mozaikom usod nam režiser predstavi izkušnjo človeškega življenja v vsej globini čustvovanja, čutnega, spominskega in idejnega bogastva.

Režiser Miha Knific o svojem drugem celovečernem filmu pravi: »Mislim, da zamolčujemo zelo različne spomine, včasih tudi ekstremno veselje, morda kakšno ekstremno predrznost, ki smo jo naredili v življenju in nam je prinesla kaj lepega. Velikokrat pa zamolčimo tudi žalost, predvsem pa vse tisto, zaradi česar se počutimo krive – zlo, ki smo ga prizadejali, in sploh vse tisto, kar nas je osramotilo

V filmu nastopa mednarodna in številna igralska ekipa. Med drugim: Štefka Drolc,  ter na 20. Festivalu slovenskega filma nagrajena prav za vlogi v tem filmu Ivanka Mežan (vesna za najboljšo stransko žensko vlogo) in Brane Grubar (vesna za najboljšo stransko moško vlogo), Katarina Čas, Aliash Tepina, Demeter Bitenc, Bine Matoh, Matevž Biber, Omaki Yuya, Ivica Knez, Huong Lu Q, Teja Britovšek, Rok Arsovič, Pia Bratož, Jure Bergant, Ana Mesec in mnogi drugi.

Film je na lanskem 20. Festivalu slovenskega filma prejel nagrado vesna za najbolj izvirni avtorski prispevek (eksperimentalno AV delo), ter Eurimages Lab Award v Karlovih Varih. Letos je prejel nagrado Štigličev pogled za izjemno režijo, stanovsko nagrado na področju filmske in televizijske režije, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev. Svojo mednarodno premiero je film doživel v Nemčiji na lanskem 66. filmskem festivalu v mestih Mannheim in Heidelberg.

Dogodek v Cankarjevem domu bo tudi tokrat povezoval Nejc Šmit.

Film Vztrajanje bo na sporedu v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije in sicer: v Linhartovi dvorani Radovljica 14. in 15. aprila, v Kinodvoru od 15. aprila, v Mestnem kinu Domžale 19. (prisotnost režiserja) in 30. aprila, v Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj in v Kinu Sežana 19. aprila, v Kinu Trbovlje 20. (pogovor s filmsko ekipo) in 24. aprila, v Kinu Sora Škofja Loka od 20. do 22. aprila, v Art kinu Odeon Izola od 8. do 11. maja, ter v Mestnem kinu Ptuj 17. maja (pogovor s filmsko ekipo).

Povezane novice