Retrospektiva slovenskega filma v Litvi

07. november 2017
Naši v Vilni

Na mednarodnem filmskem festivalu Scanorama v Vilni bo prvič potekala večja predstavitev slovenskih filmov. Na festivalu, ki traja od 9. do 26. novembra, ima Slovenija posebno mesto, saj bo kot gostujoča država sodelovala s petimi filmi: Drevo režiserke Sonje Prosenc, Nočno življenje režiserja Damjana Kozoleta, Inferno režiserja Vinka Möderndorferja, Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkoviča in legendarna Dolina miru režiserja Franceta Štiglica, v restavrirani verziji iz leta 2016.

Drevo (2013) - je preplet intimnih zgodb o družini, žalovanju in mladostni ljubezni, ki se iz sladkih ukradenih pogledov prelevi v prepovedano upanje, potem ko grožnja krvnega maščevanja začrta nova pravila življenja. Film je bil leta 2015 slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja, v letu 2014 pa je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel kar štiri nagrade: FIPRESCI (nagrada Združenja filmskih kritikov za najboljši film); vesno za najboljšo moško glavno vlogo (Jernej Kogovšek), vesno za najboljšo fotografijo (Mitja Ličen) in vesno za najboljšo glasbo (Janez Dovč). Projekcijo v Vilniusu bo pospremil Mitja Ličen, ki je pri filmu nastopil tudi kot soscenarist.

Nočno življenje (2016) - ponoči najdejo ob ljubljanski vpadnici znanega odvetnika, napol zavesten leži na pločniku, po telesu ima številne pasje ugrize. Zdravniki se v Kliničnem centru v Ljubljani borijo za njegovo življenje, njegova žena pa se sooči s šokom in s svojimi najglobljimi strahovi. V eni noči prekrši vse moralne vrednote, ki jih zagovarja v življenju. Kozole je o filmu dejal: »To je film o družbi, v kateri je gonilna sila strah. Ne ponuja enostavnih rešitev, govori o tem, kako so naša življenja krhka in kako je vse povezano. Govori o tem, da živimo v družbi, v kateri se nikoli nič ne razjasni. Govori tudi o tem, da se nekaterih ran ne da zaceliti. Ker ljudje grizemo huje kot psi.« Film je lani, na festivalu v Karlovih Varih, osvojil kristalni globus za najboljšo režijo, ter prejel številne druge nagrade. Trenutno je film ponovno na Češkem, tokrat v redni kino distribuciji.

Inferno (2014) - v ospredju je mlada brezposelna delavska družina in njihov vsakdanji boj za preživetje. Kot vsaka običajna evropska družina hoče in zmore preživeti zgolj z delom svojih rok. Njihovo življenje se je zaradi globalne krize znašlo v slepi ulici. Vse kaže, da ni izhoda. Da se posameznik ne more boriti proti krivici, proti nesreči, proti nevidni oblasti kapitala ... Film je leta 2015 na ameriškem 18. Brooklyn Film Fesivalu prejel nagrado spirit za najboljši celovečerni igrani film (Spirit Award). V filmu ne moremo mimo glavnih vlog Marka Mandića in Medeje Novak. Igrajo tudi Renato Jenček, Jernej Šugman, Jana Zupančič, Sebastian Cavazza, Lara Volavšek, Marko Bukvič in drugi.

Šiška Deluxe (2015) - trije prijatelji iz otroštva se še v svojih tridesetih preživljajo s priložnostnimi deli. Nekega dne se odločijo, da bodo skupaj odprli picerijo. Grenko‑sladka komedija pripoveduje preprosto zgodbo o navadnih ljudeh, ki si želijo samo najti svojo pot in imeti čim boljše življenje, tako kot vsi. Gre za četrti celovečerni Cvitkovičev film, za katerega režiser pravi, da ga je naredil za občinstvo. In prav to mu je leta 2015 podelilo mednarodno nagrado na 25. filmskem festivalu v nemškem Cottbusu.

Dolina miru (1956) - zgodba o dveh vojnih sirotah, nemški deklici Lottie in slovenskemu fantu Marku, ki zbežita iz bombardiranega mesta in po pripovedovanju triletne dekličine babice iščeta "dolino, v kateri ni vojne". Marko, ki je nekaj let starejši misli, da je to verjetno kraj, kamor je hodil na počitnice k stricu. Otroka se pogumno napotita tja, za njima pa gredo Nemci. Ob reki se jima pridruži temnopolti ameriški pilot Jim, ki se je spustil s padalom. Skupaj nadaljujejo pot in končno najdejo kraj, ki ga deček pozna. Toda "dolino miru" napadejo Nemci in ubijejo padalca. Otroka obupano zbežita in nadaljujeta svoje iskanje. John Kitzmiller je leta 1956 za vlogo Jima prejel nagrado za najboljšo moško vlogo na festivalu v Cannesu. Tja se je vrnil leta 2016 - v uradni program Cannes Classics. Film je letos aprila, pod okriljem Slovenskega filmskega centra, otvoril Blu Ray zbirko SI-FI klasik.

Zgodovina festivala Scanorama sega v leto 2003, ko ga je javnost poznala pod imenom nordijski filmski festival, danes pa njegovo programsko usmeritev navdihujejo klasiki kinematografije in tudi sodobna cineastična gibanja kot je Dogma 95. Te smernice so tiste, ki določajo, da Scanorama vsako leto gledalcem drzno odpre nova kinematografska obzorja, predstavi nova imena, nove smeri in nove generacije filmskih ustvarjalcev, hkrati pa gleda nazaj na izvor in tradicijo filma. Tem smernicam je sledil tudi slovenski »filmski paket«, ki prinaša prvenec Sonje Prosenc, uveljavljena avtorja kot sta Kozole in Cvitkovič z dramo in komedijo, Möderndorferja s filmom, ki je kritika današnjega sveta in Štigličevo filmsko klasiko.

Predstavitve slovenskega filma so letos že potekale v Romuniji, Pulju, Osijeku, Sarajevu, in v Budimpešti, do konca leta pa se bodo naši filmi predstavili še v Berlinu in Beogradu.

Povezane novice