Premiera devetkrat nagrajenega filma Moški ne jočejo

29. marec 2018
Moški ne jočejo prikazuje skupino veteranov, ki so bili v vojni na področju nekdanje Jugoslavije. Da bi se soočili s svojo preteklostjo, jih je zbrala mirovna organizacija, a od srečanja nihče ne pričakuje popolnega soglasja.

Prvenec Moški ne jočejo, igrani film bosansko - hercegovskega režiserja in scenarista Alena Drljevića, je do sedaj prejel že devet nagrad in sicer:  posebna nagrada žirije in nagrada Europa Cinemas Label – Karlovi Vari. Nagrada FIPRESCI – LIFFe. Najboljša manjšinska koprodukcija – 20. FSF, Portorož. Nagrada mladega občinstva – Sarajevo. Najboljši igrani film – Zagreb. Najboljši igrani film – Bratislava. Najboljši igrani film – MedFilm, Rim. Nagrada za najboljšo moško vlogo (igralski ansambel) – Hercegnovi. Najboljši mednarodni film – Göteborg. Film je bil tudi uradni kandidat Bosne in Hercegovine za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film.

Gre za manjšinsko koprodukcijo štirih držav - Bosna in Hercegovina, Slovenija, Hrvaška in Nemčija, ki jo je finančno podprl tudi Slovenski filmski center, slovenski koproducent je Iridium Film. Distributer v Sloveniji je 2i Film.

Film si bo premierno mogoče ogledati v sredo, 4. aprila ob 20.30 uri v Kinodvoru, na premieri pa bodo prisotni režiser Alen Drljević ter igralci Ermin Bravo, Sebastian Cavazza in Primož Petkovšek!

Moški ne jočejo prikazuje skupino veteranov, ki so bili v vojni na področju nekdanje Jugoslavije. Da bi se soočili s svojo preteklostjo, jih je zbrala mirovna organizacija, a od srečanja nihče ne pričakuje popolnega soglasja. Vsaka neizgovorjena beseda in napačno razlagan pogled lahko nenadoma izbruhnejo in zanetijo stare spore. Film se ponaša tudi z izjemno mednarodno igralsko zasedbo, poleg Sebastiana Cavazze in Primoža Petkovška, so tukaj še velika igralska imena: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić in Miralem Zubčević. 

Lansko poletje je bil film prikazan tudi na sarajevskem filmskem festivalu. Kot je za MMC dejal slovenski producent Bojan Mastilović: »So bili ustvarjalci filma zelo na trnih, kako se bo odzvalo občinstvo. To je bila edina premiera, kjer nas je je bilo dejansko strah, ker govori o stvareh, ki so se tam dogajale, in ne jemlje strani. Ne govori o tem, kdo je kriv in kdo ne. Odzivi so bili krasni, dejansko so ljudje jokali,« je povedal.

V izbranih kinih Art kino mreže Slovenije bo na ogled v naslednjih terminih: v Kinodvoru od 4. aprila, v Mestnem kinu Metropol Celje od 5. aprila, v Mestnem kinu Domžale in Mestnem kinu Ptuj od 6. aprila, v Linhartovi dvorani Radovljica 6., 8. in 11. aprila, v Kinu Velenje 9., 13. in 14. aprila, v Kinu Sežana 10. in 24. aprila, v Art kinu Odeon Izola in v Kino Sora Škofja Loka od 12. do 15. aprila, v Kinu Trbovlje 12., 17. in 18. aprila, v Kulturnem domu Zagorje 17. aprila, v Kulturnem domu Krško 17., 22. in 25. aprila, v Kinogledališče Tolmin 27. aprila, v Kinu Šmarje pri Jelšah 28. aprila in v Kino Vrhnika 29. aprila.

Povezane novice