Še ena nagrada za film Moški ne jočejo

16. november 2017
Nagrada za najboljši film na 19. mednarodnem filmskem festivalu v Bratislavi.

Prvenec Moški ne jočejo, igrani film bosansko - hercegovskega režiserja in scenarista Alena Drljevića, je prejel nagrado za najboljši film na 19. mednarodnem filmskem festivalu v Bratislavi. Festival poteka od 9. do 16. novembra. Manjšinsko koprodukcijo štirih držav - Bosna in Hercegovina, Slovenija, Hrvaška in Nemčija, je finančno podprl Slovenski filmski center, slovenski koproducent je Iridium Film.

Žirija festivala v sestavi Jean - Marc Barr (ZDA), Katarina Krnačova (Slovaška) in Bojan Vuletić (Srbija), je odločitev sprejela soglasno z obrazložitvijo, da se igralski ansambel z inspirativno in čustveno intenzivno igralsko izvedbo sooča s preteklimi tragičnimi dogajanji. Žirija je prav tako ocenila, da je sprava, ki je glavno sporočilo filma, zelo pomembna za današnjo politično situacijo.

Na zaključni prireditvi, ki je potekala 14. novembra, je nagrado prevzel slovenski igralec Sebastian Cavazza.

Moški ne jočejo prikazuje skupino veteranov, ki so bili v vojni na področju nekdanje Jugoslavije. Da bi se soočili s svojo preteklostjo, jih je zbrala mirovna organizacija, a od srečanja nihče ne pričakuje popolnega soglasja. Vsaka neizgovorjena beseda in napačno razlagan pogled lahko nenadoma izbruhnejo in zanetijo stare spore. Film se ponaša tudi z izjemno mednarodno igralsko zasedbo, poleg Sebastiana Cavazze in Primoža Petkovška, so tukaj še velika igralska imena: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Ivo Gregurević, Izudin Bajrović, Jasna Đuričić in Miralem Zubčević.

Več o festivalu in ostalih nagrajencih je dostopno tukaj.

Film je v sklopu 28. Liffa na ogled danes, ob 17.30 uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma ter v soboto, 18. novembra ob 17. uri v Kinu Šiška.

Povezane novice