Slovenski filmi na 68. Berlinalu

06. februar 2018
Od 15. do 25. februarja bo potekal že 68. mednarodni filmski festival v Berlinu.

Slovenski filmski center, javna agencija RS bo tudi letos v Berlinu ohranil sejemski prostor v stavbi Martin Gropius Bau, kjer bo festivalskim selektorjem, kupcem in novinarjem nudil informacije o slovenskem filmu.

Slovenski film se bo tokrat predstavil na dveh market projekcijah. Prvi izmed njih se bo predstavil film Igram, sem  tretji celovečerni film scenarista in režiserja Miroslava Mandića. V njem igrajo Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl, Amar Čustović, Sabrina Noack, Dario Varga, Primož Bezjak in Olga Pakalović. Zgodba filma pravi: med pripravami na vlogo tatice začne mlada igralka resnično krasti. Ker preseže karakterno vlogo, se spre z režiserjem in razočarana zapusti snemanje. Gledališkemu igralcu ponudijo vlogo brezdomca. Zaradi raziskovanja vloge tava po zavetiščih in se skuša spoprijateljiti z brezdomci. Svoboda brez odgovornosti ga prevzame – raje bi bil brezdomec, kot pa ga igral. Igralec in igralka nastopata v noveli kot strasten par. Po končanem snemanju je igralec stalno za petami igralki, trdeč, da jo ljubi. Igralka vztraja, da njuna igra pred kamero nima nič z njunim zasebnim življenjem, a igralec goreče trmoglavi. Producent filma je Filmostovje, sofinancerji pa  Slovenski filmski center, FS Viba film in Filmski sklad Sarajevo. Gre za slovensko-hrvaško-bosansko koprodukcijo. Na sporedu bo v torek, 20. februarja ob 16:10 uri v Cinemax X 19 (E). Film bo imel sejemsko premiero, na katero so vabljeni festivalski selektorji. Na ta način se filmu omogoči čim boljšo mednarodno festivalsko premiero.

Drugi, ki se bo predstavil na market projekciji, je Kolja Saksida s svojimi kratkimi animiranimi filmi Koyaa. Dogodivščine enega najbolj prepoznavnih animiranih junakov na slovenskih tleh si bodo obiskovalci lahko ogledali v soboto, 17. februarja ob 16:45 uri v Marriott Studiu. Pod produkcijsko taktirko se podpisuje ZVVIKS, zavod za film in avdiovizualno produkcijo. Projekcijo filmov je omogočil italijanski prodajni agent Summerside International.

V sklopu Panorama bo na ogled libanonsko-katarsko-grško-slovenska koprodukcija z naslovom Zadruga (What comes around) režiserke Reem Saleh. Film se dogaja v eni izmed najrevnejših sosesk v Kairu, kjer skupnost predstavlja edino upanje. Slovenski koproducent je Iridium film, ki je sodeloval tudi pri uspešnici Moški ne jočejo.

Ob festivalu in sejmu pa v Berlinu potekajo še številni drugi dogodki. Že sedemnajsto leto poteka Berlinale Talent Campus, ki odkriva nove filmske avtorje iz celega sveta. Letos se je na Talent Campus uvrstila slovenska scenaristka in režiserka Maja Prettner. Pred njo so se na Talent Campusu predstavili igralec Jurij Drevenšek, režiser Mitja Mlakar, producentka Marina Gumzi in mnogi drugi slovenski ustvarjalci.

V sejemskem prostoru se bo strokovna filmska javnost lahko seznanila tudi z možnostjo pridobivanja denarnih povračil, ki jih lahko tuji filmski vlagatelji uveljavljajo na slovenskih tleh. Višina denarnega povračila znaša do 25% skupno priznanih stroškov za izvedbo (post)produkcije posameznega projekta, porabljenih na ozemlju Republike Slovenije. Osrednja filmska inštitucija v Sloveniji in s tem tudi slovenski film, pa se bo že trinajstič predstavil na skupnem prizorišču s Čehi in Slovaki pod skupno znamko CEC-Central European Cinema.

Povezane novice